Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Bananowiec na biszkopcie z czekoladą

Strasznie sie cieszę, że trafiłam na ten przepis na blogu Anyżkowo. Autorka przedstawia to ciasto jako wypiek bez konieczności pieczenia i faktycznie tak jest, jeżeli zamienimy biszkopt na gotowe biszkopty dostępne w sklepach. Ja jednak od jakiegoś czasu szukałam ciasta lekkiego i mało kalorycznego (ale czekolada musiała być :-)) i przeliczyłam, że upieczony biszkopt posiada mniej kalorii niż te gotowe biszkopty. Generalnie ciasto jest bardzo proste i szybkie, a przy tym bardzo smaczne, no i jeden kawałek to tylko 170 kcal. Nie za słodkie, a raczej orzeźwiające. Serdecznie polecam.

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Biszkopt:

– 2 jajka: białka i żółtka osobno

– czubata łyżka mąki ziemniaczanej

– czubata łyżka mąki pszennej

– 2 łyżki cukru

– szczypta soli i szczypta proszku do pieczenia

– mocna herbata do nasączenia

Białka ubijamy i pod koniec dodajemy cukru. Ubijamy, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia składników. Dodajemy mąki, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 170 stopniach około 12 minut. Po ostudzeniu nasączamy kilkoma łyżkami herbaty.

Masa bananowa:

– 4 banany

– 2 galaretki o dowolnym smaku

– 2 łyżki masła

– 0,5 szklanki wody

– sok z cytryny

– 2 łyżki cukru – opcjonalnie. Ja dodałam ponieważ moje galaretki nie zawierały cukru

Banany polewamy sokiem z cytryny i blendujemy na gładką masę (ja zostawiłam kilka większych kawałków). Wodę z masłem zagotować w garnuszku. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Wszystko razem należy dokładnie wymieszać i połączyć z masą bananową. Wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje szykujemy polewę czekoladową.

Polewa czekoladowa:

– 60 g gorzkiej czekolady

– 120 ml śmietanki kremówki 36%

Kremówkę podgrzewamy i do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do momentu dokładnego połączenia składników. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć wylewamy ją na masę bananową i wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny.

Z blaszki wykroiłam 12 dużych porcji. Jedna to 170 kcal.

Smacznego!!!

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    ~gin
    5 kwietnia 2014 at 14:46

    Wygląda smakowicie 🙂

  • Reply
    ~Marta
    20 maja 2014 at 12:20

    Świetnie wygląda i na pewno tak samo smakuje! 🙂 Zrobię na weekend 🙂

  • Reply
    ~Irena
    20 maja 2014 at 12:31

    Musi być pyszne i lekkie. Na pewno je upiekę 🙂

    • Reply
      Justyna
      20 maja 2014 at 20:47

      Serdecznie polecam 🙂

  • Reply
    ~ania
    21 maja 2014 at 23:25

    Przepisam juz spisalam, rano bede robic 🙂

    • Reply
      Justyna
      22 maja 2014 at 09:08

      Daj znać jak poszło:-)

  • Reply
    ~ania
    23 maja 2014 at 18:30

    Ciasto wyglada smakowicie, ale niestety musze przyzynac ze tylko wyglada 🙁

  • Leave a Reply