Banaffee pie to kolejne ciacho z serii bez pieczenia, które już od dłuższego czasu zalegało na mojej liście „do zrobienia”. Wszystkim, którzy jakimś cudem omijali to ciasto, serdecznie je polecam. Ciasto robi się bardzo szybko, a efekty są przepyszne. Znalazłam na innych blogach, że ciasto jest bardzo słodkie, jednak ja nie odniosłam takiego wrażenia. Owszem jest słodkie (jak to ciasto), ale dla porównania Pani Walewska w moim wykoniu była dużo, dużo słodsza. Na spód użyłam herbatniki pełnoziarniste, masło i gorzką czekoladę, a do bitej śmietany dodałam tylko pół łyżeczki cukru pudru. Może właśnie to zrównoważyło słodki smak masy krówkowej i bananów. Było pyyysznie 🙂
Składniki na tortownicę 20×20 cm:
Spód:
– około 150 g herbatników pełnoziarnistych
– 50 g masła
– 40 g czekolady 70% kakao
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki blendujemy na piasek, a masło rozpuszczamy wraz z czekoladą w garnuszku z grubym dnem. Łączymy oba składniki i mieszamy dokładnie, aby masło z czekoladą oblepiły herbatniki (ja zawsze mieszam oba składniki widelcem). Przekładamy wszystko razem do tortownicy i uklepujemy dokładnie, tak by powstał nam spód i około 2 cm boki. Do ugniatania używam dna i boków szklanki. Spód wkładamy do lodówki. Ja przygotowałam spód dzień wcześniej.
Pozostałe składniki:
– 2 banany + sok z połowy cytryny
– niecała puszka masy krówkowej (zużyłam około 350 g )
– 250 ml śmietanki kremówki + pół łyżeczki cukru pudru (nie zużyłam wszystkiego, spokojnie wytarczyłaby połowa porcji)
– kakao do przyozdobienia
Na ciasteczkowy spód wykładamy masę krówkową, równomiernie ją rozprowadzając. Banany kroimy w grubsze plastry, skrapiamy je sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały) i układamy je na masie krówkowej, delikatnie dociskając. Warstwa bananów zależy od was. Śmietankę ubijamy wraz z cukrem puderem i przekładamy na banany. Przed podaniem posypujemy ciasto kakao. Ciasto przechowujemy w lodówce
Z tortownicy wykroiłam 8 sporych porcji. Jedna to około 400 kcal.
Smacznego!!!
26 komentarzy
~Szefowa w swojej kuchni ;-)
25 stycznia 2015 at 11:13Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. 🙂 Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
~ania
26 stycznia 2015 at 16:02pysznie wygląda, musze zrobić, ja proponuję naturalne swojskie sery robione własnoręcznie przez każdego z Was: feta, camembert, gouda i inne lud cydr, wino i miód http://blog.winoiser.com
~Rondel
26 stycznia 2015 at 16:06uwielbiamy to ciasto 🙂 zobacz nasze przepisy na nie
http://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasto+banoffee+przepisy
~dobre-rady-pomoc
26 stycznia 2015 at 16:36Ojejku wyśmienite to ciasto, na sam widok człowiek ma ochotę sięgnąć po kawałeczek, rewelacyjne !
Zapraszam na śmietanowca na zimno:
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2015/01/smietanowiec-la-sernik-na-zimno.html
Czekam na inne wyśmienite przepisy 🙂
~mkr
26 stycznia 2015 at 16:50Pycha, zapraszam na domową fit nutellę
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/01/domowa-nutella-fit.html
~3dchili
26 stycznia 2015 at 16:53Super,
zapraszam po przepisy, które odchudzają
http://odchudzaniez3dchili.blogspot.com/
~henia
26 stycznia 2015 at 17:11wyjątkowo pyszne ciasto!
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/12/ciasto-3-bit.html
~Obżarciuch
26 stycznia 2015 at 16:03bardzo smaczne ciasto 🙂 robię takie od czasu do czasu 🙂 zobacz też moje ciasto z kajmakiem i bitą śmietaną
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/04/ciasto-3-bit.html
~bułka z chlebem
26 stycznia 2015 at 16:34Super ciasto, spróbuj też ciasta ananasowego na delikatnym biszkopcie
http://bulkazchlebem.pl/ciasto-ananasowe-z-wiorkami-kokosowymi
~Kopalnia Smaku
26 stycznia 2015 at 17:15brzmi apetycznie:) a ja polecam czekoladowe ciasto owsiane:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/167-100150-czekoladowe_ciasto_owsiane.html
~EwaPrzyKawie
26 stycznia 2015 at 18:37Fantastyczne ciasto, proste w wykonaniu i oryginalnie wygląda. Polecam też moje pyszne ciasta
http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
~gin
26 stycznia 2015 at 20:54Według mnie jest dość mocno słodkie, ale jednocześnie obłędnie pyszne 🙂 Uwielbiam 🙂
~Dorota
27 stycznia 2015 at 08:47A czy w komentarzach nie może być informacja o tym cieście, czy smaczne, czy warto zrobić więcej czy coś można zmienić, dodać itp.
A nie „wejdź do mnie” i link. Ja w komentarzach szukam informacji o cieście a nie gdzie i do kogo mam wejść. Chyba coś ze mną nie tak bo ja tego nie rozumiem:(.
Do Autorki przepisu mam zamiar wypróbować przepis w ten weekend i na pewno napiszę komentarz na temat ciasta:). Tylko zastanawia mnie czy ta tortownica nie będzie za mala;).
Justyna
27 stycznia 2015 at 09:02Witam serdecznie, dziekuje za zwrócenie uwagi na ten problem. Myślę, że wielu blogerów prowadzi swoje blogi tylko po to żeby je w jakiś sposób rozreklamować, a nie dlatego, że naprawdę ich to pasjonuje. Czekam w takim razie na komentarz czy ciasto smakowało, a jeżeli chodzi o tortownicę, polecam odrazu podwoić składniki i zrobić ciasto w tortownicy o średnicy około 26 cm 🙂
~Twój Raj
27 stycznia 2015 at 12:49Wygląda przepysznie a i patrząc na składniki …. to nic trudnego, super !!!!
~Jedzmy zdrowo
28 stycznia 2015 at 14:40wygląda niesamowicie 🙂 nigdy o tym cieście nie słyszałam 🙂
Justyna
28 stycznia 2015 at 15:30W taki razie polecam wypróbować:-) Pozdrawiam
~aga
5 lutego 2015 at 12:58Wiem już co upiekę na weekend, to ciacho wygląda obłędnie
Justyna
5 lutego 2015 at 14:27I smakuje rownież obłędnie. Polecam serdecznie
~kasik
5 lutego 2015 at 23:25Jaką masę krówkową ma kupić ? I czy mam ją gotować czy tylko wyłożyć z puszki?
Justyna
6 lutego 2015 at 08:32Masę nie gotujemy, przekładamy prosto z puszki. A smak można wybrać dowolny, chociaż według mnie najbardziej pasuje ten naturalny krówkowy
~kuczi
9 maja 2015 at 15:53przepyszne ciasto!! polecam wszystkim nawet tym co nie do końca przepadają za słodkim. zrobiłam je już dwa razy oczywiście z mniejszą ilością masy krówkowej :). Mam tylko pytanko czy Tobie też wychodzi taki dosyć twardy ten spód bo nie wiem czy tak ma być czy powinien być taki mięciutki (wtedy to już w ogóle rozpływał by się w ustach ).
Justyna
10 maja 2015 at 22:16Witam, przepraszam za opóźnienie w odpisaniu. Spód wyszedł Ci prawidłowy: zawsze wychodzi twardy ze względu na ciasteczka, masło i czekoladę. Możesz zrobić ciasto na jednej warstwie niepokruszonych (tylko ściśle ułożonych) herbatników. Pod wpływem masy herbatniki zmiękną tak jak lubisz:-) tylko że taki spód nie jest tak trwały jak ten ciasteczkowy. Pozdrawiam serdecznie
~kuczi
9 maja 2015 at 17:22witam, czy ten spód też wychodzi Pani taki twardy?
Krzysztof
21 lutego 2017 at 11:09Ciacho wypróbowane w miniony weekend 🙂 Super sprawa 🙂 Jedynie „nadziałem się” na masę krówkową 🙁 kupiłem masę kajmakową i nie przypadła im do gustu, jest niby słodko-karmelowa ale z posmakiem kwaskowym. Następnym razem Wezmę krówkową-orzechową albo krówkową-czekoladową 🙂 Polecam, może nie na szybko, ale za to na pewno na smacznie 🙂
Banoffee w szklankach - Relaxtime
27 października 2021 at 21:30[…] w szklankach to oczywiście wariacja na podstawie słynnego ciasta banoffee. Oprócz wersji klasycznej na blogu znajdziecie też wersję z malinami i czekoladą. Oczywiście […]