Już od jakiegoś czasu Moja Druga Połówka wierci mi dziurę w brzuchu, żeby przyszykować mu jakieś batony energetyczne. A w związku z tym, że biega dość intensywnie, chciałby je w przyszłości zabierać w trasę. Mam czas gdzieś do lata, żeby udoskonalić i znaleźć przepis, który najbardziej będzie mu odpowiadał 🙂 Jako pierwsze na tapetę wzięłam batoniki z bananem i czekoladą znalezione na stronie Tysiąc pomysłów na 1000 kalorii. Okazały się smaczne, chrupkie i niezbyt słodkie. Nie były trudne w wykonaniu i po upieczeniu zachowały swój kształt, można by je było więc łatwo transportować. Na drugi dzień po upieczeniu zaczęły delikatnie mięknąć. Pozycja warta polecenia.
Składniki na 4 do 6 batonów: moje są dość niskie. Jeżeli chcesz by były grubsze, należy podwoić składniki
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 banan
– 2 kostki gorzkiej czekolady
Płatki prażymy na suchej patelni. Banana rozgniatamy widelcem na papkę, a czekoladę bardzo drobno siekamy. Foremkę wykładamy folią aluminiową (użyłam rozmiaru 20×12 cm – mierzone po dnie). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wykładamy do foremki. Ugniatamy je ręką lub brzegiem szklanki by były zwarte i pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Kroimy jeszcze na ciepło i odstawiamy do ostudznia.
Jeden baton to 155 kcal.
Smacznego!!!
2 komentarze
Magdalena Piwowarska
18 stycznia 2016 at 23:08Witam,
zapytam o mała modyfikację, czy piec można w prodiżu? dłużej, krócej czy sprawdzać? na co uważać i czy zamiast czekolady można użyć kakao w proszku? jeśli tak to ile?
Justyna
19 stycznia 2016 at 20:01Jak najbardziej możesz skorzystać z prodiża do przygotowania tych batoników. Podejrzewam, że czas na ich przygotowanie będzie podobny czyli około 10 minut. Banan i czekolada są tutaj pewnego rodzaju spoiwem, więc ciężko będzie z niej zrezygnować. Ale możesz wypróbować jedną łyżkę kakao zamiast czekolady i pół banana więcej. Daj znać jeżeli zdecydujesz się na wyprbowanie takiej opcji:-) pozdrawiam