Jak doskonale wiecie zarówno ja, jak i Moja Druga Połówka (w szczególności) uwielbiamy ciasta czekoladowe, zwłaszcza brownie. Gliniasta, mokra struktura i intensywny smak czekolady, na samą myśl aż ślinka cieknie 🙂 Na blogu My Tasty Kitchen trafiłam na świetny pomysł połączenia brownie z kremem ajerkoniakowym i odrazu postanowiłam go przetestować. To połączenie okazało się kolejną świetną odmianą ciasta brownie, czego dowodem może być fakt, że cała blaszka zniknęła w dwa dni (tylko dlatego, że odłożyłam część, inaczej zjedlibyśmy chyba wszystko na raz). Trzeba również dodać, że jest to ciasto typu: ekspresowe, robi się naprawdę szybko. Polecam serdecznie!
Składniki na blaszkę 28×28 cm:
Brownie:
– 2 tabliczki czekolady min. 60 % kakao
– 200 g masła
– 6 jajek
– 200 g cukru
– 100 g mąki
Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w garnuszku. Po dokładnym połączeniu składników, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę oraz czekoladę. Calość delikatnie i krótko miksujemy (na najniższych obrotach i tylko do momentu połączenia składników). Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach.
Krem ajerkoniakowy:
– 200 g miękkiego masła
– 180 ml ajerkoniaku
Masło ucieramy na puch. Pod koniec partiami dolewy ajerkoniaku, ciągle delikatnie mieszając. Krem przekładamy na ostudzone ciasto. Ja udekorowałam je odrobiną kakao. Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Z foremki wyszło około 20 sporych porcji. Jedna to 285 kcal.
Smacznego!!!
19 komentarzy
~gin
12 grudnia 2014 at 13:56O mniam, ten krem ajerkoniakowy kusi mnie ogromnie 🙂
~Obżarciuch
3 stycznia 2015 at 09:47ale to musi być dobre!!!!
polecam również mój tort ajerkoniakowy
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/04/tort-ajerkoniakowy.html
pozdrawiam!
~Rondel
3 stycznia 2015 at 09:49pyszne to mało powiedziane, genialne!
zapraszamy na nasze przepisy ajerkoniakowe
http://ronddel.blogspot.com/search?q=ajerkoniak+przepisy
~mkr
3 stycznia 2015 at 09:53Super pomysł, zapraszam na pyszne ciasto cappuccino
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/ciasto-cappuccino.html
Pozdrawiam
~dobre-rady-pomoc
3 stycznia 2015 at 11:24Pychota !!! Uwielbiam takie gliniaste i wilgotne ciasta, dlatego właśnie za młodu wcinałam jak głupia bajaderki z cukierni 😀
Zapraszam na moje ciasto:
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/02/ciasto-rafaello-kokosowe-na-krakersach.html
~ania
3 stycznia 2015 at 20:34to jest pyszne!!! ja polecam domowy wyrób serów, także pyszne http://winoiser.com
~Lekarz4you
3 stycznia 2015 at 10:53Super ciacho. Ajerkoniak każdej słodkości nadaje wyjątkowego smaku. Polecam też komentarze o polskich lekarzach http://www.lekarz4u.net
~Henia
3 stycznia 2015 at 10:02Polecam smaczne ciasto brownie z kremem
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/01/ciasto-brownie-z-kremem.html
~bułka z chlebem
3 stycznia 2015 at 10:08Ciasto przepyszne, polecam też pyszny deser Tiramisu, bardzo prosty w przygotowaniu
http://bulkazchlebem.pl/?s=tiramisu
~Kopalnia Smaku
3 stycznia 2015 at 10:53brzmi apetycznie:) a od siebie polecam czekoladowego cruncha:
http://www.kopalniasmaku.pl/przepisy/169-100152-czekoladowy_crunch.html
~tss123
3 stycznia 2015 at 12:31Bardzo ciekawy przepis 🙂 Polecam lody z ajerkoniakiem zrobionym w domu – http://www.stachurska.eu/?p=16650 .
~fan_czekolady
3 stycznia 2015 at 17:24Podejrzanie malo tych kalorii …
Justyna
3 stycznia 2015 at 20:25Po przeczytaniu tego komentarza, postanowiłam jeszcze raz je przeliczyć:-) Ale zgadza się wychodzi około 285 kcal na porcję, pod warunkiem że z podanej foremki wykroi się podaną liczbę porcji. Każdy większy kawałek będzie zwiększał ich liczbę:-) Pozdrawiam serdecznie
~Asia.
4 stycznia 2015 at 19:11Czekolada ma być gorzka czy mleczna ?
Justyna
4 stycznia 2015 at 21:48Najlepiej jakby miała minimum 60 % kakao. Pozdrawiam serdecznie
~kasia
5 stycznia 2015 at 09:20Ubijamy całe jajka?
Justyna
5 stycznia 2015 at 09:49Tak jest, ubijamy całe jajka. Pozdrawiam:-)
~mika
28 stycznia 2015 at 17:36Jak pieczemy ciasto? Z termoobiegiem czy góra-dół?
Justyna
28 stycznia 2015 at 18:22Można na oba sposoby. Z tym że przy góra-dół obniżyłabym temperaturę o jakieś 10 stopni.