Kolejne ciasto z serii: szybko, łatwo i przyjemnie. Czyli moje ukochane brownie. Testowałam ostatnio wersję z serkiem Philadelphia oraz sernikobrownie, a teraz przyszła pora na orzechy, a konkretnie na migdały. Smakowało wybornie. Gliniasta struktura czekoladowego ciasta z posiekanymi orzechami w środku i odrobiną karmelu świetnie do siebie pasowała. Zresztą brownie w każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie 🙂 – pod warunkiem, że lubimy gorzką czekoladę 🙂
Składniki na blaszkę 20×20 cm:
– 125 g czekolady gorzkiej 70%
– 125 g masła
– 4 jajka
– 140 g cukru
– 60 g mąki pszennej
– około 4 garście posiekanych migdałych lub innych orzechów (nie muszą być drobno posiekane, mniejsze i większe kawałki są mile widziane :-))
– 2 łyżki karmelu na wierzch – opcjonalnie (wykorzystałam karmel który zalegał mi w lodówce, a który szykowałam do TEGO ciasta).
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w garnuszku z grubym dnem i odstawiamy do ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy makę i czekoladę. Miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy orzechy i całość mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu nakładamy karmel.
I już. Mówiłam, że łatwo, szybko i przyjemnie 🙂
Z foremki wyszło 12 porcji. Jedna to 290 kcal.
Smacznego!!!
8 komentarzy
~studentka na diecie
4 marca 2014 at 09:34O jeju ale to ciacho wygląda! I ta polewa! mmmm…. 😉
~justyna_wacowska
4 marca 2014 at 16:26Uwielbiam brownie! Muszę koniecznie upiec to, co proponujesz, bo wygląda przeapetycznie 😀
Justyna
4 marca 2014 at 17:32Serdecznie polecam:-)
~ladylaura
4 marca 2014 at 17:34Wspaniałe ,a ja jeszcze nie piekłam żadnego brownie,ups!.
hanna.ototo
4 marca 2014 at 19:32Uwielbiam brownie aczkolwiek z polewą karmelową jeszcze nie jadłam! Pysznie wygląda 🙂
Marta
5 marca 2014 at 20:38Wspaniale wygląda!
pozdrawiam
~Maria
3 czerwca 2014 at 09:52A proszku do pieczenia się nie daje ?
Justyna
3 czerwca 2014 at 10:20Nie. Brownie nie może być wyrośnięte ani puszyste. Pozdrawiam