Chlebek bananowy z czekoladą to ciasto które już dawno miałam w planach. Jakimś cudem jednak, zawsze znikały mi podstarzałe już banany. Nie wiem, chyba u nas banany nie mają szans na długie leżakowanie. I te których użyłam do ciasta, też w zasadzie mogłyby jeszcze trochę poleżeć 🙂 Muszę przyznać, że nie jestem fanką pieczonych ciast bananowych, wolę je w wersji na surowo. Ale do tego chlebka postanowiłam dodać sporo orzechów oraz czekolady, więc pomyślałam, że będzie znośne 🙂 No i było. Smakowało mi naprawdę dobrze. A smakowało jeszcze lepiej kiedy odkryłam, że można go posmarować masłem orzechowym 🙂 I nagle z prostego ciasto zrobiło się wielkie WOW!!!
Chlebek bananowy, składniki na keksówkę 25×10 cm:
- 4 dojrzałe banany
- 75 g masłą
- 140 g cukru
- 2 jajka
- 170 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- garść drobno posiekanych orzechów (u mnie mix)
- 60 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Tutaj wychodzi kolejny plus tego ciasta ponieważ do jego wykonania nie potrzebujemy miksera. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. W tym czasie rozgniatamy banany widelcem na papkę. Zostawiłam kilka odrobinę większych kawałków. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy widelcem. Dorzucamy cukier i jajka i znów mieszamy. Dodajemy mąkę, sól i sodę i po raz kolejny mieszamy widelcem. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i jeszcze raz mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy około 60 min. Po 45 min sprawdzałam patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Do ciasta można przygotować jakąkolwiek polewę: czekoladową lub lukier. Można posypać cukrem pudrem. Ja zrezygnowałam ze wszystkiego kiedy odkryłam jak genialnie smakuje to ciasto posmarowane masłem orzechowym 🙂
Smacznego!!!
Justyna
No Comments