Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI/ DESERY/ PRALINY, CIASTECZKA i MUFFINY

Chrupki czekoladowe z ciecierzycy

chrupki czekoladowe

Chrupki czekoladowe z ciecierzycy to doskonałą alternatywa do słodkiej przekąski. Robi się je ekspresowo szybko ale jeszcze większym hitem jest, że potrzeba do ich przygotowania zaledwie dwóch składników!!! Na blogu znajdziecie już podobne przepisy tak jak np. te ciasteczka z orkiszu lub daktyle z masłem orzechowym. Wszystkie je łączy jedno: mianowicie prostota wykonania no i fakt, że są pyszne. A zawsze to jednak zdrowsza wersja słodyczy

Chrupki czekoladowe przepis na ok. 12-15 porcji:

  • słoik lub puszka ciecierzycy (bez zalewy to 240 g)
  • 100 g czekolady gorzkiej, u mnie 75 % kakao

Wykonanie:

Ciecierzyce odsączmy z zalewy. Opłukujemy na sitku i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w 200 stopniach. Piekłam około 25, ponieważ po tym czasie ciecierzyca zaczęła się rumienić i bałam się przypalić. W trakcie studzenia ziaren, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w garnku z grubym dnem. Do rozpuszczonej czekolady przesypujemy ostudzone ziarna. Dokładnie mieszamy, aż ciecierzyca będzie dokładnie oblepiona czekoladą. Łyżką nabieramy dowolnej wielkości porcje zlepionych ziaren i układamy je np. na desce do krojenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. Można wcinać jak tylko czekolada zastygnie.

chrupki czekoladowe
Chrupki czekoladowe
zdrowa przekąska
Zdrowa przekąska
słodka przekąska
Słodka przekąska z ciecierzycy
chrupki czekoladowe
Proste i szybkie chrupki z ciecierzycy
czekolada
Słodko i zdrowo
ciecierzyca

Smacznego!!!

Justyna

PS. Przepis podpatrzony z profili na IG: @foodszaki

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

dwadzieścia − 5 =