Dziś mam dla was bardzo fajne, proste ciacho w którym przeważa kokosowa nuta. Jest to wypiek w stylu a’la sernik, ponieważ dość mocno go przypomina, jednak zamiast sera znajdziecie tu tylko jogurt naturalny, czyli wersja dla wszystkich dbających o linię 🙂 Kiedyś już robiłam ciacho w podobnym stylu, gdzie zamiast jogurtu była śmietana (przepis znajdziecie TUTAJ). Samo ciasto jest bardzo lekkie, kruche, nie za słodkie i o intensywnym kokosowym smaku, Przepis znalazłam na blogu My simple kitchen. Polecam serdecznie
Składniki na blaszkę 20×20 cm:
Ciasto kruche:
– 1 i 3/4 szklanki mąki
– 150 g zimnego masła
– 4 żółtka
– 4 łyżki cukru
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie łączymy. Dodajemy masło pokrojone w cienkie paski. Zagniatamy wszystko rękoma, jak na kruszonkę. Na końcu dodajemy żółtka i zagniatamy do momentu połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połówkę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Drugą wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki.
Masa kokosowo – jogurtowa:
– 500 g gęstego jogurtu naturalnego
– 1 szklanka wiórek kokosowych
– 4 białka
– 3/4 szklanki cukru
– 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
– szczypta proszku do pieczenia i szczypta soli
Jogurt mieszamy z cukrem. Dodajemy wiórki, budyń (proszek) i proszek do pieczenia. Całść dokaładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno wraz z solą i delikatnie łączymy szpatułką z masą kokosową. Masę wylewamy na kruchy spód. A resztę ciasta ścieramy na tarce (starłam na małych oczkach) tworząc wierzch ciasta. Pieczemy 50-55 minut w 180 stopniach.
Gdyby ciasto z wierzchu zbyt szybko sie rumieniło należy przykryć je folią aluminiową. Ja korzystam z piekarnika z grzałką tylko od góry, więc zanim zaczęłam piec ciasto „właściwie” podpiekłam sam spód 10 minut, bałam się że może być niedopieczony.
Z blaszki wykroiłam 16 niewielkich porcji. Jedna to 260 kcal
Smacznego!!!
1 Comment
~gin
19 listopada 2014 at 18:17Mmm, wygląda znakomicie 🙂