Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA KRUCHE I TARTY

Ciasto jogurtowo – kokosowe

Ciasto jogurtowo - kokosowe (1)Dziś mam dla was bardzo fajne, proste ciacho w którym przeważa kokosowa nuta. Jest to wypiek w stylu a’la sernik, ponieważ dość mocno go przypomina, jednak zamiast sera znajdziecie tu tylko jogurt naturalny, czyli wersja dla wszystkich dbających o linię 🙂 Kiedyś już robiłam ciacho w podobnym stylu, gdzie zamiast jogurtu była śmietana (przepis znajdziecie TUTAJ). Samo ciasto jest bardzo lekkie, kruche, nie za słodkie i o intensywnym kokosowym smaku, Przepis znalazłam na blogu My simple kitchen. Polecam serdecznie

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Ciasto kruche:

– 1 i 3/4 szklanki mąki

– 150 g zimnego masła

– 4 żółtka

– 4 łyżki cukru

– płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie łączymy. Dodajemy masło pokrojone w cienkie paski. Zagniatamy wszystko rękoma, jak na kruszonkę. Na końcu dodajemy żółtka i zagniatamy do momentu połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połówkę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Drugą wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki.

Masa kokosowo – jogurtowa:

– 500 g gęstego jogurtu naturalnego

– 1 szklanka wiórek kokosowych

– 4 białka

– 3/4 szklanki cukru

– 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

– szczypta proszku do pieczenia i szczypta soli

Jogurt mieszamy z cukrem. Dodajemy wiórki, budyń (proszek) i proszek do pieczenia. Całść dokaładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno wraz z solą i delikatnie łączymy szpatułką z masą kokosową. Masę wylewamy na kruchy spód. A resztę ciasta ścieramy na tarce (starłam na małych oczkach) tworząc wierzch ciasta. Pieczemy 50-55 minut w 180 stopniach.

Gdyby ciasto z wierzchu zbyt szybko sie rumieniło należy przykryć je folią aluminiową. Ja korzystam z piekarnika z grzałką tylko od góry, więc zanim zaczęłam piec ciasto „właściwie” podpiekłam sam spód 10 minut, bałam się że może być niedopieczony.

Z blaszki wykroiłam 16 niewielkich porcji. Jedna to 260 kcal

Ciasto jogurtowo - kokosowe (2)

Ciasto jogurtowo - kokosowe (3)

 

Smacznego!!!

 

 

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    ~gin
    19 listopada 2014 at 18:17

    Mmm, wygląda znakomicie 🙂

  • Leave a Reply

    13 + dziesięć =