Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Gotuję, bo lubię od razu wiedziałam, że muszę je wypróbować. Biszkopt, masa na serkach homogenizowanych oraz biszkopty naponczowane likierem kawowym i samą kawą. Całość okazała się wyśmienita. Ciasto zostało zapisane jako jedno z moich ulubionych i na pewno do częstego powtarzania 🙂 Wilgotno ale nie za ciężkie, smaki świetnie się skomponowały. Po prostu rewelacja!!! Po liczbie składników, może wydawać się, że jest przy nim sporo pracy. Ale to nie prawda – jego wykonanie to sama przyjemność 🙂 Dziś polecam przepis na ciasto Latte Macchiato a jutro rozwiązanie konkursu czekoladowego.
Składniki na formę 24×24 cm:
Biszkopt:
– 4 jajka
– szczypta soli
– 2/3 szklanki mąki
– 2/3 szklanki cukru pudru
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki wody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
– 200 g miękkiego masła
– 2 łyżki cukru pudru (można wogóle pominąć gdyż krem jest bardzo słodki)
– 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)
– 400 ml serka homogenizowanego waniliowego ( u mnie Danio)
Do ponczu:
– 250 ml kawy (u mnie przygotowanej z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
– 100 ml likieru latte macchiato
Dodatkowo:
– paczka okrągłych biszkoptów
– gorzkie kakao do oprószania
Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z solą i cukrem, dość długo, do momentu uzyskania jasnej masy. Dodajemy wodę oraz olej i znów miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy do momentu połączenia składników. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masą i pieczemy 30 min w 180 stopniach. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia i po tym czasie kroimy biszkopt w poprzek.
W międzyczasie przygotowujemy kawę i po ostudzeniu łączymy ją z likierem kawowym. Przygotowujemy masę: masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy serki i mleko w proszku. Całość miksujemy do połączenia składników. Składamy ciasto. Na dno układamy pierwszy blat biszkoptu, ponczujemy go kilkoma łyżkami, nakładamy połowę kremu. Na kremie układamy namoczone w ponczu biszkopty, które delikatnie oprószamy kakao. Układamy kolejny blat biszkoptowy (ponczujemy go), pozostałą część kremu i znów biszkopty nasączone ponczem. Całość dekorujemy kakao i wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, chociaż po dwóch godzinach w lodówce też był już wyśmienite 🙂
Z mojej blaszki mam 16 porcji. Jedna porcja to 360 kcal.
Smacznego!!!
13 komentarzy
~rarossa
10 listopada 2013 at 18:41WYGLĄDA PRZEPIĘKNIE, UWIELBIAM WSZYSTKIE CIASTA Z KAWĄ I JESZCZE LIKIER LATTE MACCHIATO PYCHA
Justyna
10 listopada 2013 at 19:59Rewelacyjne jest to połączenia kawy z tą masą. Nigdy bym się nie spodziwała
~dosia
2 lutego 2014 at 17:55To ciasto to od lat ponad 20-u – u mnie znane jako cappucinowiec :)Przebój wszystkich rodzinnych imprez 🙂
Można je robić na jasnym biszkopcie .
Justyna
2 lutego 2014 at 22:42Wersja capuccino i to na jasnym biszkopcie byłaby pewnie super:-)
~Kasia Guzik
10 listopada 2013 at 20:10Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂
Pozdrawiam ciepło 🙂
Justyna
10 listopada 2013 at 22:53Jest wyborne i na pewno nie raz jeszcze skorzystam z Pani przepisów:-)
~gin
11 listopada 2013 at 20:04O mniam, uwielbiam takie kawowe słodkości 🙂
~kasiek
29 grudnia 2013 at 17:10U mnie totalna klapa – rzadka, lejąca masa która po całodniowym pobycie w lodówce wylewała się z ciasta (może to wina serka ale więcej nie zaryzykuję)
Justyna
29 grudnia 2013 at 21:56Szkoda że sie nie udało, ale muszę przyznać że to dziwne. Ja dodawałam powoli mleka w proszku bo moja masa od razu tężała. Chyba nawet nie zużyłam całych dwóch szklanek.
~asia
5 lutego 2014 at 13:41Witam! bardzo zaciekawiła mnie ta masa i mysle, ze pewnie wychodzi super ale ja mam pytanie czym mozna zastapic mleko w proszku?? chciałabym sprobowac swoich sil z tym ciastem ale to mleko w proszku wolałabym zatapic czyms innym 🙂 pozdrawiam serdecznie i gratuluje super ciasta
Justyna
5 lutego 2014 at 22:55Myślę że w tym przypadku najlepiej byłoby zrobić inną masę. Np połączyć serek mascarpone z rozpuszczoną białą czekoladą (masa będzie bardziej zbita) lub mascarpone z ubitą śmietanką kremówką (masa będzie lżejsza i bardziej puszysta)
~mysza-vf
10 lutego 2014 at 12:25no zrobiłam… ale bez rewelacji, ciasto nie urosło tak jak się spodziewałam, ale się nie poddałam zrobiłam drugi biszkopt i to samo :-(, ale przynajmniej miałam już dwa blaty biszkoptu, natomiast masa… w smaku dobra, ale rzadka można by dodać trochę żelatyny.
Drugi raz z tego przepisu nie zrobię chyba że go zmodyfikuję.
Justyna
11 lutego 2014 at 09:20Przykro mi że sie nie udało. Ale skoro smakowało to może faktycznie powinnaś zmodyfikować przepis. PS. użyłaś mleka w proszku czy granulowanego? Ponieważ powinno być mleko w proszku. Pozdrawiam