U mnie znów jabłka i znów przepis ze strony Moje Wypieki 🙂 Szukałam jakiegoś prostego przepisu na ciasta z jabłkami i doszłam do wniosku, że jeszcze nigdy nie robiłam ciasta ucieranego ani kruszonki. Więc decyzja zapadła od razu 🙂 Ciasto wyszło super puszyste i jednocześnie lekko wilgotne (zawsze się bałam, że ciasta ucierane są suche – ale tu nie ma takiej potrzeby). A moje Druga Połówka ogromnie zasmakowała w kruszonce. W oryginale są do ciasta dodane inne owoce więc ciasto można zrobić na kilka wersji.
Składniki na blaszkę 24×24 cm:
Kruszonka
– 100 g roztopionego masła
– 0,5 szklanki cukru
– szczypta soli
– 1 szklanka mąki
Wszystkie składniki wymieszać i rozcierać pomiędzy palcami aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowywania ciasta wstawić do lodówki.
Ciasto:
– 3 jabłka obrane i pokrojone w grubsze plastry
– 170 g masła
– 1 szklanka cukru
– 3 małe jajka
– 1 cukier waniliowy
– szczypta soli
– 1,5 szklanki mąki
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w pół centymetrowe plastry. Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy po jajku, za każdym razem dobrze miksując. Dodajemy mąkę wraz z solą i mieszamy ciasto szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Na cieście układamy plastry jabłek (plastry powinny leżeć blisko siebie). Wyciągamy z lodówki kruszonkę i posypujemy nią równomiernie ciasto. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 do 60 min (do suchego patyczka).
Z blaszki wykroiłam 16 porcji. Jedna to 340 kcal
1 Comment
~kucharz
17 maja 2014 at 16:42Cukier waniliNowy od waniliny a nie wanilii. Przeczytajcie dobrze na opakowaniu!