Ciasto wegańskie czekoladowo – kawowe to chyba jedno ze smaczniejszych ciast tego typu na blogu. Jestem z niego naprawdę zadowolona. Bardzo podobała mi się konsystencja jaka wyszła zarówno spodu jak i kremu czekoladowego. Wizualnie ciasto przypomina mocno kremowy sernik. Faktycznie masa wyszła bardzo lekka i kremowa co się fajnie zrównoważyło z grubszym spodem. Ciasto robiłam z wykorzystaniem blendera ręcznego. Zdecydowanie szybciej i wygodniej będzie z takim kielichowym. Jak zwykle przy tego typu ciastach dodatki są dowolne. Ja zdecydowałam się na liofilizowaną truskawkę
Ciasto wegańskie, przepis na tortownicę 18-19 cm:
SPÓD:
- 90 g wypestkowanych daktyli
- 2 łyżki mielonych orzechów
- 100 g płatków owsianych (lepiej drobnych)
- 3 łyżki wody (lub kawy)
Daktyle drobno siekamy i rozgniatamy widelcem na miazgę. Dorzucamy resztę składników i dokładnie wszystko łączymy. Można nawet rękami. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, masę przekładamy na spód i dokładnie ugniatamy np. dnem szklanki. Foremkę wstawiamy do lodówki
Masa czekoladowo – kawowa:
- 100 g nerkowców
- 200 ml zaparzonej kawy
- 5 daktyli
- 100 g gorzkiej czekolady min 70% kakao
Nerkowce zalewamy kawą i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie rozpuszczamy czekoladę. Orzechy z kawą miksujemy blenderem. Dodajemy daktyle i rozpuszczoną czekoladę. Jeszcze raz blendujemy wszystko na gładką masę. Wylewamy na spód i schładzamy w lodówce minimum 3 godziny
Smacznego!!!
Justyna
No Comments