Ciasto z truskawkami na maślance to moja kontynuacja sezonu na truskawki. Co prawda w miejscu w którym obecnie żyję są one strasznie drogie. No ale nie wyobrażam sobie żeby z nie korzystać z ich dobrodziejstw. Ciasto z truskawkami na maślance i z kruszonką to była dla mnie nowość. W sensie użycie w tym przypadku maślanki. Bardzo byłam ciekawa jak będzie smakować ciasto. Sama maślanka nie była w ogóle wyczuwalna. Natomiast ciasto wyszło jak jakieś połączenie ciasta ucieranego z ciastem drożdżowym. Dobry klasyczny wypiek. Ale chyba nie do końca mnie urzekło.
Ciasto z truskawkami na maślance przepis na blaszkę 20×20 cm:
Kruszonka:
- 60 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru
- 7 łyżek mąki
- cukier waniliowy
Mąkę łączymy z cukrami. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i zagniatamy wszystkie składniki. Rozcieramy je pomiędzy palcami tak by powstała kruszonka. Odkładamy do lodówki na czas szykowania ciasta.
Ciasto z truskawkami:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 300 g mąki
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 150 g cukru
- 125 ml maślanki
- 70 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400-500 g truskawek (+ 2 łyżeczki mąki)
Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki, obsypujemy mąką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni.
Białko ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany łyżka po łyżce dosypujemy cukru. Ciągle miksując. Miksujemy tak długo aż zużyjemy cały cukier, a cukier znajdujący w masie się w niej rozpuści. Dodajemy żółtka, ciągle miksując. Wlewamy olej, a potem maślankę. W dalszym ciągu dalej miksujemy. Na końcu przesiewamy do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto wylewamy do foremki. Wyrównujemy. Na masie układamy truskawki i całość posypujemy kruszonką. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach.
Smacznego!!!
Justyna
PS. Całość ciasta to 3740 kcal. Przy krojeniu tak jak ja na 20 porcji, jedna ma 187 kcal.
PS. Źródło przepisu Moje Wypieki
No Comments