Bez kategorii/ DESERY

Crumble orzechowe z gruszką i czekoladą

Na pewno znacie taką sytuację: widzicie w sklepie pyszne owoce i już wyobrażacie sobie jak wcinacie je wieczorem siedząc na kanapie. Tymczasem sytuacja wieczorem okazuje się zupełnie inna: owoce, w tym przypadku u mnie gruszki, są wodniste i zupełnie bez smaku. No i ochota na nie przechodzi. Leżą sobie później kilka dni na stole, ale oczywiście nikt ich nie chce ich zjeść, a wyrzucić szkoda. Patrze tak na te gruszki i myślę sobie: zapiekę was w kokilkach z kruszonką i jeszcze dorzucę obrobinę czekolady i na pewno będziecie zjadliwe 🙂 No i wyszło całkiem zjadliwie. Żeby smakowo było inaczej zastąpiłam połowę mąki zmielonymi orzechami włoskimi, co oczywiście spotkało się z dezaprobatą męża, że na pewno nie będzie to smaczne, ale koniec końców wcinał aż mu się uszy trzęsły i przyznał rację, że jednak z orzechami smakuje świetnie. I tak właśnie to ja pokonałam gruszki, a nie one mnie 🙂

Składniki na 3-4 kokilki:

– 3/4 szklanki mąki (pół na pół ze zmielonymi orzechami)

– 4 łyżki cukru pudru

– 50 g zimnego masła

– 4 gruszki

– 1 kostka czekolady

– 1 łyżeczka kakao

– odrobina masła do wysmarowania foremek

Czekoladę drobno siekamy. Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mąkę, orzechy i cukier puder dokładnie mieszamy i dodajmy pokrojone w kostkę, zimne masło. Rozcieramy pomiędzy palcami, aż powstanie kruszonka. Kokilki smarujemy cienko masłem. Do 3 lub 4 foremek ( w zależności jak duże je macie) wrzucamy pokrojoną gruszkę – na wysokość około 3/4 foremki. Do każdej wsypujemy odrobinę czekolady i kakao. Na wierzch sypiemy kruszonkę – ile się da, ja nam nie żałowałam 🙂 Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Uważając, żeby tak jak ja, nie przypalić wierzchu kruszonki. Chociaż bardzo nam to nie przeszkadzało 🙂 Jemy na ciepło lub po ostudzeniu. Obie wersje są przepyszne.

Jedna kokilka to około 480 kcal (przy podanych składnikach rozłożonych do 3 foremek).

Gruszki zapiekane pod orzechową kruszonką

Gruszki zapiekane pod orzechową kruszonką

Troszkę przypalone, ale i tak pyszne

Troszkę przypalone, ale i tak pyszne

Drugie życie niesmacznych gruszek

Drugie życie niesmacznych gruszek

Crumble orzechowe z gruszkami i czekoladą

Crumble orzechowe z gruszkami i czekoladą

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Sarna
    22 sierpnia 2016 at 09:15

    uwielbiam połączenie gruszek z czekoladą. pyszny przepis!

    • Reply
      Justyna
      22 sierpnia 2016 at 10:13

      W takim razie musisz wytestowac 🙂 pozdrawiam

  • Reply
    Dodi
    6 marca 2021 at 20:40

    Takie gruszki można wykorzystać podwójnie jeśli najpierw ugotuje się z nich pyszny kompot, a później z tego kompotu wyciągnie i zapiecze. Robię tak od niedawna, także z innymi owocami. Polecam. Przepis super, szybki i smaczny, świetny pomysł z orzechami w kruszonce!

  • Leave a Reply

    dwadzieścia − 4 =