Koleżanka przywiozła mi kilka garści jeżyn, a że dzień wcześniej zrobiłam sernik brzoskwiniowy (o nim w następnym poście), to nie wiedziałam za bardzo do czego je wykorzystać. Doszłam do wniosku, że najlepiej byłoby zrobić jakiś lekki deser. A takie nieplanowane desery do wykonania w 5 minut nadają się świetnie na podwieczorek lub nawet śniadanie 🙂 Deser wyszedł bardzo zdrowy, niskokaloryczny, a jednocześnie sycący i smaczny. Polecam serdecznie.
Składniki na dwa duże pucharki:
– 250 ml jogurtu naturalnego
– 2 łyżeczki delikatnego miodu kwiatowego
– 4-5 garści jeżyn (kilka odkładamy do dekoracji)
– opcjonalnie łyżeczka cukru pudru do smaku
Jeżyny po dokładnym umyciu blendujemy wraz z cukrem pudrem (jeżeli jest potrzebny). Jogurt miksujemy z miodem by nadać mu nieco lekkości. Do pucharka przelewamy odrobinę masy jeżynowej, następnie jogurt, masę jeżynową i na końcu znów jogurt – kolejność dowolna 🙂 Deser najlepiej schłodzić w lodówce, a przed podanim przyozdobić kilkoma jeżynami
Jeden duży pucherak to koło 250 kcal
3 komentarze
~foodmania
12 września 2014 at 17:27coś czuję, że tak by mi zasmakował, że na pewno jednym bym się nie nasyciła 🙂
~domowacukierniaewy.blox.pl
12 września 2014 at 21:10Pysznie podany i skomponowany deser 🙂 Pozdrawiam
~gin
13 września 2014 at 21:11Mmm, pycha 🙂 I tak ładnie wygląda 🙂