Deser w szklankach serniczek z owocami to kolejna opcja bardzo szybkiego i prostego deseru. Jest to deser który przyszykujecie bez użycia specjalistycznego sprzętu typu mikser 🙂 Oczywiście można go dowolnie modyfikować. Począwszy od spodu deseru w którym mamy daktyle i migdały, przez masę serową z mascarpone, aż po warstwę owocową. Wszystkie warstwy można wymieniać i mieszać. Do deseru użyłam dość dużej szklanki, a raczej pucharka. Spokojnie można skorzystać z czegoś mniejszego. Następnym razem zrobię też troszkę większą warstwę serową 🙂 Lubię kiedy w deserze jest sporo kremu 🙂 Oczywiście przydałoby się też może coś czekoladowego np. jakaś polewa. Powstanie wtedy już zupełnie inny deser, ale jak ktoś jest czekoladocholikiem to tak ma, że upchnął by tą czekoladę wszędzie 🙂
Deser w szklankach serniczek z owocami składniki na 2 duże porcje:
SPÓD:
- 50 g daktyli
- 40 g migdałów
- łyżka płynnego miodu
Migdały i daktyle drobno siekamy. Mieszamy z miodem i wykładamy na dno naszych szklanek czy pucharków
KREM:
- 200 g mascarpone
- 0,5 łyżki soku z cytryny lub skórka z połowy cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do pucharków na nasz spód migdałowy
WARSTWA OWOCOWA:
- 1 kiwi
- odrobinę ananasa
- 1 nektarynka
- 125 g borówki
- 1 jabłko
Wszystkie owoce kroimy w drobną kostkę i przekładamy na krem. Przyozdabiamy dowolnie np. tak jak ja płatkami migdałowymi
Przed podaniem można schłodzić deser w lodówce.
Smacznego!!!
Justyna
PS. Źródło przepisu: magazyn „Gusto”, przepisy Charlotte Cerny
No Comments