Jabłecznik z kremem to w zasadzie ciasto jabłkowe na biszkoptowym spodzie i z bardzo prostym kremem. Jak dla mnie świetne i orzeźwiające ciasto. Popełniłam co prawda jeden mały błąd, ale nie był on mocno krzywdzący dla ciasta 🙂 Bo w pewnym sensie była to kwestia gustu. Chciałam koniecznie, żeby krem był nie za słodki, a jednocześnie żeby nie dominował nad jabłkami. Dlatego uznałam, że połączenie go z cytrynową lub agrestową galaretką będzie najlepszym wyjściem. Niestety dopiero w trakcie robienia ciasta okazał się, że mam tylko galaretkę truskawkową i wiśniową. Wybrałam truskawkę 🙂
Jabłecznik z kremem, przepis na blaszkę 20×20 cm:
Biszkopt:
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Całe jajka miksujemy z cukrem, dobre 10 minut. Powinniśmy mieć gęstą jasną pianę. Dodajemy rozpuszczone masło z solą. Krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy ciasto szpatułką. Przelewamy do foremki i pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Biszkopt można nasączyć, ale z racji kremu ja z tego zrezygnowałam.
Prosty krem:
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 60 ml gorącej wody
- 0,5 opakowania galaretki cytrynowej (proszek)
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odkładamy do lekkiego ostudzenia. Mascarpone, śmietankę i cukier puder miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy rozpuszczoną galaretkę ciągle miksując do momentu połączenia składników. Krem będzie dość szybko gęstniał. Przelewamy na biszkopt, wyrównujemy i na czas szykowania masy jabłkowej wstawiamy do lodówki.
Masa jabłkowa:
- około 1 kg jabłek
- 0,4 szklanki wody
- śmietankowy budyń w proszku (40g)
Jabłka ścieramy na tarce lub bardzo drobno kroimy w kostkę. Smażymy na niewielkim ogniu, aż jabłka zmiękną. W razie potrzeby można odrobinę posłodzić. Budyń rozpuszczamy w wodzie i przelewamy do jabłek. Energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. Chwilkę podgrzewamy i przekładamy jabłka na krem. Wstawiamy do lodówki i szykujemy polewę.
Dodatkowo:
- ok. 12 sztuk herbatników
Herbatniki układamy na kremie, jeden obok drugiego
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki
Śmietankę podgrzewamy. Dodajemy do ciepłej połamaną czekoladę i mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści, a składniki połączą. Wylewamy na herbatniki. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Z foremki wykroiłam 16 porcji. Jedna to 285 kcal.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments