Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI

Jabłecznik z kremem

Jabłecznik z kremem to w zasadzie ciasto jabłkowe na biszkoptowym spodzie i z bardzo prostym kremem. Jak dla mnie świetne i orzeźwiające ciasto. Popełniłam co prawda jeden mały błąd, ale nie był on mocno krzywdzący dla ciasta 🙂 Bo w pewnym sensie była to kwestia gustu. Chciałam koniecznie, żeby krem był nie za słodki, a jednocześnie żeby nie dominował nad jabłkami. Dlatego uznałam, że połączenie go z cytrynową lub agrestową galaretką będzie najlepszym wyjściem. Niestety dopiero w trakcie robienia ciasta okazał się, że mam tylko galaretkę truskawkową i wiśniową. Wybrałam truskawkę 🙂

Jabłecznik z kremem, przepis na blaszkę 20×20 cm:

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Całe jajka miksujemy z cukrem, dobre 10 minut. Powinniśmy mieć gęstą jasną pianę. Dodajemy rozpuszczone masło z solą. Krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy ciasto szpatułką. Przelewamy do foremki i pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Biszkopt można nasączyć, ale z racji kremu ja z tego zrezygnowałam.

Prosty krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 60 ml gorącej wody
  • 0,5 opakowania galaretki cytrynowej (proszek)

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odkładamy do lekkiego ostudzenia. Mascarpone, śmietankę i cukier puder miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy rozpuszczoną galaretkę ciągle miksując do momentu połączenia składników. Krem będzie dość szybko gęstniał. Przelewamy na biszkopt, wyrównujemy i na czas szykowania masy jabłkowej wstawiamy do lodówki.

Masa jabłkowa:

  • około 1 kg jabłek
  • 0,4 szklanki wody
  • śmietankowy budyń w proszku (40g)

Jabłka ścieramy na tarce lub bardzo drobno kroimy w kostkę. Smażymy na niewielkim ogniu, aż jabłka zmiękną. W razie potrzeby można odrobinę posłodzić. Budyń rozpuszczamy w wodzie i przelewamy do jabłek. Energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. Chwilkę podgrzewamy i przekładamy jabłka na krem. Wstawiamy do lodówki i szykujemy polewę.

Dodatkowo:

  • ok. 12 sztuk herbatników

Herbatniki układamy na kremie, jeden obok drugiego

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki

Śmietankę podgrzewamy. Dodajemy do ciepłej połamaną czekoladę i mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści, a składniki połączą. Wylewamy na herbatniki. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Z foremki wykroiłam 16 porcji. Jedna to 285 kcal.

Jabłecznik z kremem
Jabłecznik z kremem
ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami
szarlotka
Szarlotka
jabłka
Jabłecznik z kremem
Jabłecznik z kremem
Proste ciasto z jabłkami

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

trzynaście − siedem =