Blok czekoladowy to chyba ciasto którego przedstawiać nie trzeba. Popularny w naszych domach, kiedy nie było jeszcze takiego dostępu do czekolady. Ponieważ to ciasto czekoladowe nie jest. Jednym z głównych jego składników, jest oprócz kakao, mleko w proszku. Blok czekoladowy to ciasto bez pieczenia i bardzo szybkie w wykonaniu. Jego „wnętrze” można dowolnie modyfikować. Ja dodałam herbatniki, orzechy i żurawinę. Można dorzucić też rodzynki, kandyzowane owoce, kropelki czekoladowe… co tylko wam w duszy gra.
Blok czekoladowy, przepis na dużą keksówkę:
Składniki:
- 340 g mleka w proszku
- 200 g masła
- 120 g cukru
- 100 ml wody
- 4 łyżki kakao
Dodatkowo:
- ok 10-12 herbatników
- 1,5 garści dowolnych orzechów
- garść żurawiny
Herbatniki łamiemy na drobne kawałki a orzechy siekamy.
Masło łączymy z wodą i podgrzewamy, do momentu rozpuszczenia składników. Dodajemy cukier i kakao. Ciągle mieszając podgrzewamy, aż składniki się połączą i rozpuszczą. Do gorącej masy dosypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy. Masa będzie dość gęsta. Dodajemy bakalie z herbatnikami i jeszcze raz delikatnie mieszamy całość szpatułką. Masę przekładamy do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia keksówki. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Gotowe ciasto wyciągamy z foremki odwracając ją do góry nogami i odklejając od ciasta papier do pieczenia.
Smacznego!!!
Justyna
PS. Przepis pochodzi z bloga Chocololo.pl
6 komentarzy
Katarzyna
21 czerwca 2022 at 10:07Wypróbuję na zimę, jako przekąskę po nartach.
Justyna
21 czerwca 2022 at 10:23Na pewno sie sprawdzi 🙂
bsrfhr
25 czerwca 2022 at 21:31Wygląda całkiem, całkiem.
Może się sprawdzić jako przekąska do pracy 😉
Justyna
26 czerwca 2022 at 08:46Zgadza się. Ale trzeba spełnić jeden warunek: mleko w proszku 🙂
LukasSchweiz
2 lipca 2022 at 00:28czasy PRL-u smaki dzieciństwa – super sprawa
Justyna
3 lipca 2022 at 16:25Dokładnie. Ale nadal smakuje tak dobrze a nawet lepiej 🙂