Co zrobić z nieudanej babki?? To była moja pierwsza myśl kiedy moja babka piaskowa po wyciągnięciu z foremki okazała się kompletną klapą. Nie poddam się bez walki i jeszcze tą babkę przygotuję. Ale jednak najpierw należało się zająć tym co już miałam i jakoś to wykorzystać. Przecież nie wyrzucę tyle ciasta. A w sumie było smaczne tylko tak suche, że mogłoby zastąpić bułkę tartą. Zdjęcie mojej nieudanej babki znajdziecie poniżej. Postanowiłam ją zblendować i wykorzystać jako spód ciasta bez pieczenia. W związku z tym, że babka zawierała już cukier dodałam do niej masło orzechowe i nie dosładzałam więcej. Wyszło naprawdę świetnie 🙂
Co zrobić z nieudanej babki? Czyli ciasto bez pieczenia krok po kroku:
Blaszka 20×20 cm:
SPÓD:
- Zblendowana babka ( lub ewentualnie herbatniki ) – około 100g
- 3-4 łyżki masła orzechowego.
Spod robiłam trochę na oko. Masło ma oblepić ciasteczka ale nie może po nich spływać (nie może być za mokro ). Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ugniatamy ją np. dnem szklanki i wstawiamy do lodówki.
KREM:
- 500 g mascarpone
- 250 g sera skyr
- 150 g czekolady
- 2-3 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z jednej cytryny
DODATKOWO:
- zaparzona i ostudzona kawa
- biszkopty około 100g
Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Mascarpone łączymy z serem skyr i krótko miksujemy. Masę dzielimy na pół. Do jednej wlewamy rozpuszczoną czekoladę, szybko miksujemy i od razu przekładamy na spód. Wyrównujemy. Na masie czekoladowej układamy biszkopty nasączane w czekoladzie. Gdyby zostało nam zblendowanej babki lub herbatników, uzupełniamy nimi wolne przestrzenie pomiędzy biszkoptami i również nasączamy kawą. Do pozostałego kremu dodajemy cukier puder oraz skórkę z cytryny i krótko miksujemy. Posypujemy np. kakao.
Ciasto przechowujemy w lodówce. z foremki wykroiłam 16 porcji. Jedna to ok. 280 kcal
Smacznego!!!
Justyna
PS. Ciasto wykonane na podstawie przepisu Karoliny z bloga Smyk w Kuchni
2 komentarze
Weronika
24 czerwca 2022 at 12:05No i super, można wykorzystać to czego się nie lubi, muszę spróbować 🤔
Justyna
24 czerwca 2022 at 20:22Serdecznie polecam 🙂