Bez kategorii/ DESERY

Jabłka z cynamonem pod kruszonką – crumble

Crumble z jabłkami (3)Jeśli zostanie wam w domu jedno duże jabłko, a macie ochotę na smaczny deser to crumble są w tym przypadku wyjściem idealnym. Crumble czyli poprostu owoce zapieczone pod słodką kruszonką. U mnie są to dziś akurat jabłka, a właściwie tylko jedno jabłko obficie obsypane cynamonem oraz kruszonka z kilkoma płatkami migdałowymi. Szybko, słodko i smacznie. Polecam serdecznie.

Składniki na 3 kokilki:

– jedno duże jabłko

– cynamon do smaku

– garść płatków migdałowych

– odrobina masła do wysmarowania foremek

Kruszonka:

– 6 łyżek mąki

– 4 łyżki cukru

– 50 g zimnego masła

Kokilki smarujemy cienką warstwą masła. Jabłka kroimy w większe kawałaki i układamy w foremkach. Zasypujemy dowolna ilością cynamonu. Składniki na kruszonkę zagniatamy palcami, do momentu aż wszystkie sie połączą. Kruszonkę przekładamy na jabłka (im więcej tym lepiej) i posypujemy płatkami migdałowymi. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 min (do momentu aż kruszonka ładnie się zarumieni). Zjedliśmy jeszcze na ciepło, więc nie wiem jak smakują po ostudzeniu 🙂

Jedna foremka to około 340 kcal.

Crumble z jabłkami (2)

 

Smacznego!!!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    ~foodmania
    19 grudnia 2014 at 09:28

    aromatyczny, pyszne deser! 🙂

    • Reply
      ~ania
      3 stycznia 2015 at 13:55

      pysznie wyglądający deser, zjadłabym… ja polecam domowy wyrób serów: gouda, parmezan i inne lub cydru z jabłek http://blog.winoiser.com

    Leave a Reply

    15 + dwa =