Bez kategorii/ DESERY/ LODY

Lodowy deser poziomkowo – śmietankowy

Lodowy deser poziomkowo smiatnkowy (2)Miałam ostatnio dostęp do poziomek i postanowiłam je wykorzystać w jakiś ciekawy sposób. Jak się okazuje przepisów na słodkości z poziomkami wcale nie ma tak dużo, ale udało mi sie wpaść na bardzo fajną propozycję na blogu Ogrody Babilonu. Deser lodowy składa się z warstwy poziomkowej, która przyjmuje formę gęstej galaretki oraz z warstwy śmietankowo – serowej, w której też znajdują się poziomki. Warstwa owocowa fajnie równoważy słodką warstwę śmietankową, jednocześnie całość nawet po wstawieniu do zamrażarki nie zamarza na kamień (no może oprócz tych całych poziomek w warstwie śmietankowej). Bardzo fajny deser, a jego największym plusem jest to, że ze stosunkowej niewielkiej liczby składnikow otrzymujemy naprawdę dużo porcji.

Składniki na keskówkę 28×8 cm (mierzone po dnie)

Galaretka poziomkowa:

– 200 g poziomek

– 1 łyżka soku z cytryny

– 50 g cukru

– 1 płatek żelatyny

Poziomki blendujemy wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Żelatynę rozmiękczamy około 10 min w zimnej wodzie. Następnie podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia i dodajemy do masy poziomkowej, dokładnie mieszając. Keksówkę wykładamy szczelnie folią spożywczą, wylewamy masę na dno i wstawiamy do zamrażarki by masa jak najszybciej stężała.

Warstwa śmietankowo – tawrogowa:

– 400 g naturalnego twarożku śmietankowego

– 3 żółtka

– 80 g cukru

– 3 płatki żelatyny

– 200 ml kremówki 36%

– około 200 g poziomek

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser, dalej ucierając. Dodajemy płynną śmietankę i ubijamy do momentu aż masa stężeje. Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę (rozpuszczamy ja tak samo jak do warstwy poziomkowej) oraz poziomki. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy na zastygniętą warstwę owocową. Wierzch wyrównujemy szpatułką. Wstawiamy na noc do lodówki lub na kilka godzin do zamrażarki. U mnie na zdjęciach widać, że nie zaczekałam odpowiednio długo. Warstwa poziomkowa nie zgęstniała dobrze, gdy nakładałam warstę śmietankową dlatego rozlała sie troszkę na boki. Ale w smaku nie ma to znaczenia 🙂

Z keksówki wykroiłam 14 porcji około 2 cm porcji. Jedna porcja to 170 kcal.

Lodowy deser poziomkowo smiatnkowy (1)

Lodowy deser poziomkowo smiatnkowy (3)Lodowy deser poziomkowo smiatnkowy (4)Smacznego!!!

 

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    ~gin
    9 sierpnia 2014 at 15:37

    Mmm, poziomki… Uwielbiam! Szkoda, że są tak trudno dostępne, bo zajadałbym się nimi całe lato 🙂
    Niesamowicie kuszący deser 🙂

    • Reply
      Justyna
      9 sierpnia 2014 at 22:20

      No tak, poziomki to chyba najlepiej w swoim ogródku zasadzić. O ile ma sie taka możliwość:)

  • Reply
    ~Wiolcia
    9 sierpnia 2014 at 21:34

    Śliczny deser:) idealny na takie upały… Zjadłabym troszkę:)

    • Reply
      Justyna
      9 sierpnia 2014 at 22:19

      Polecam wypróbować:-)

    Leave a Reply

    dwanaście − 6 =