Bez kategorii/ DESERY/ INNE

Jagodzianki z białym serem

Jagodzianki z serkiem (6)Niestety w tym roku nie miałam dostępu do jagód wogóle, więc postanowiłam wykorzystać borówkę amerykańską która w sklepach jest jeszcze w sporych ilościach. Nie jestem specjalistką od wypieków drożdżowych (co chciałabym w przyszłości zmienić), ale te jagodzianki naprawde mi smakowały. Uważam, że dodatek twarogu do borówek jest świetnym połączeniem, a same bułeczki wkońcu ładnie mi wyrosły 🙂 Bułki są ciężkie i jedna potrafi zaspokoić mały głód 🙂 Przepis podpatrzyła na blogu Mouth-Watering Eats.

Składniki na 8 bułek:

– 7 g drożdży świeżych

– 250 g  mąki

– 1/3 szklanki cukru + 1 łyżka

– 0,5 szklanki ciepłego mleka

– 1 jajko

– szczypta soli

– 1 łyżka oleju

MASA SEROWA:

– 200 g twarożku kremowego

– 0,5 jajka (drugą połowe zużyjemy do posmarowania bułek)

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej (jedna do masy serowej i jedna do borówek)

– 2 łyżki cukru

– 150 g  jagód

LUKIER:

– 4 łyżki cukru pudru + łyżeczka wody

Drożdże mieszmy z łyżą cukru i 3 łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy dokładnie i odkładamy na 15 minut do ciepłego miejsca. Do miski wsypujemy makę, cukier, mleko, jajko, olej i gotowy zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto bedzie odchodzić od miski i rąk. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na około godzinę do podwojenia objetości.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na masę serową mieszamy do momentu ich połączenia. Umyte borówki mieszamy z drugą łyżką mąki. Z gotowego ciasta odrywamy kulki i spłaszczamy je dłonią na stolnicy posypanej maką. Na środku układamy łyżkę sera i kilka jagód. Bułkę sklejamy, tak jakbyśmy lepieli pieroga, a następnie uderzamy nią w stolnicę sklejoną stroną do dołu. Nadajemy bułce odpowiedni kształt i układamy na blaszce. Bułki odkładamy na około 30 min, przykrywając je ściereczką. Przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy je pozostałym roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 220 stopniach około 15 min (do momentu aż będą rumiane).

Po wystudzeniu smarujemy bułki lukrem. W tym celu mieszmy cukier puder z wodą do momentu uzyskania gęstej masy.

Jedna bułka bez lukru to 280 kcal.

Jagodzianki z serkiem (1)

Jagodzianki z serkiem (2)

Jagodzianki z serkiem (5)

 

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    ~Poproszę dokładkę
    14 sierpnia 2014 at 10:46

    jagody + ser – połączenie idealne 🙂 piękne bułeczki!

  • Reply
    ~Konczi i Szpileczka
    14 sierpnia 2014 at 14:49

    Mniam można jedną podkraść?

    • Reply
      Justyna
      14 sierpnia 2014 at 18:18

      Tylko szybko:-)

  • Reply
    ~gin
    17 sierpnia 2014 at 02:10

    Mniam 🙂
    W Danii jagód nie ma w ogóle. Tylko borówki…

  • Reply
    ~domowacukierniaewy.blox.pl
    18 sierpnia 2014 at 08:17

    Pyszne bułeczki, z twarożkiem muszą świetnie smakować 🙂

  • Leave a Reply