Super deser mam dzisiaj dla was, na sam widok i wspomnienie aż mi się buzia śmieje 🙂 Muffiny prawie jak zwykłe, ale jednak z niespodzianką: pod kopczykiem z ciasta znajduję się krem wraz z poziomkami. Oczywiście wybór owoców zależy od was, a pasować będą tu prawie każde. Na blogu Daktyle w czekoladzie, na którym znalazłam ten świetny przepis autorka użyła truskawek. Z takich kopczyków kreta będą zadowolone nie tylko dzieci ale i dorośli, sprawdzone 🙂 , a jedyną pracochłonną czynnością przy nich to oblepianie wierzchu pokruszonym ciastem. Polecam serdecznie.
Składniki na formę na 12 muffinek:
Babeczki:
– 120 g miękkiego masła
– 3/4 szklanki cukru
– 1 szklanka mąki
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 jajka
– 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
Masa śmetankowa:
– 200 ml śmietanki kremówki
– 200 g mascarpone
– 3 – 4 łyżki cukru pudru (do smaku)
– 200 g poziomek lub innych owoców
Kremówkę ubijamy wraz z cukrem, łączymy z mascarpone i odstawiamy do lodówki. Szykujemy babeczki: masło ucieramy z cukrem. Dodajemy resztę składników i miksujemy tylko do momentu ich połączenia. Ciastem wypełniamy foremkę, wyłożoną papilotkami do 3/4 ich wysokości (babeczki urosną) i pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Gdy muffinki ostygną nożykiem odcinamy ich wierzch i drążymy dołek. Odcięte ciasto kruszymy pomiędzy palcami. Owoce można wymieszać delikatnie z masą śmietankową lub, tak jak ja, poukładać po kilka owoców na dnie babeczki i dopiero wówczas wypełnić cały dołek masą (tak by wystawała ponad brzegi). Wierzch oblepiamy pokruszonym ciastem, delikatnie przyciskając je do masy. Babeczki przechowujemy w lodówce.
Jeden muffin to około 320 kcal
4 komentarze
~ilovebake.pl
5 września 2014 at 09:49kiedyś robiłam podobne, ale tradycyjnie z bananami 🙂
~Poproszę dokładkę
5 września 2014 at 11:25wyglądają tak kusząco, że zaraz zjem monitor! 😉
~Monika
5 września 2014 at 12:44Świetny pomysł ! 😀 Pycha 😉
~marta
7 września 2014 at 17:02wow…muffiny marzenie… piękne