Wszyscy wielbiciele sernik贸w i ciast czekoladowych wiedz膮, 偶e sernikobrownie to ciasto idealne 馃檪 .U mnie jest to ju偶 druga propozycja na to pyszne ciasto (pierwsz膮 znajdziecie tutaj). Pierwsza opcja by艂a pyszna, ale ta by艂a chyba jeszcze lepsza. By艂a, poniewa偶 zjedli艣my wszystko na raz. Nie mogli艣my si臋 mu oprze膰, wi臋c ca艂e szcz臋艣cie, 偶e zrobi艂am tylko ma艂膮 foremk臋 馃檪 . W sk艂adzie nie ma bardzo du偶o cukru, wi臋c ciasto bardzo przyjemnie si臋 je, poniewa偶 nie jest za s艂odkie. Uda艂o mi si臋 te偶 uzyska膰 po偶膮dan膮 konsystencj臋 brownie, czyli ciasto ci臋偶kie, zbite i mokre. Przepis znalaz艂am na blogu Rozkosze sto艂u. Polecam serdecznie

Sk艂adniki na tortownic臋 o 艣rednicy 20 cm:

Ciasto brownie:

– 120 g mas艂a

– 120 g cukru

– 3 jajka

– 120 g czekolady gorzkiej 75% kakao

– 70 g m膮ki pszennej

Masa serowa:

– 320 g sera na serniki lub zmielonego twaro偶ku

– 65 g cukru

– 1 jajko

Foremk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Sk艂adniki na mas臋 serow膮 dok艂adnie miksujemy i odstawiamy na bok. W rondelku rozpuszczamy czekolad臋 wraz z mas艂em i gdy sk艂adniki dok艂adnie si臋 po艂膮cz膮 odk艂adamy na chwilk臋 do lekkiego ostudzenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszyst膮 mas臋, dodajemy przestudzon膮 czekolad臋 i m膮k臋. Miksujemy kr贸tko. Po艂ow臋 masy wylewamy do foremki, na ni膮 wyk艂adamy delikatnie mas臋 serow膮 (najlepiej wy艂o偶y膰 mas臋 艂y偶k膮 w kilku miejscach i na ko艅cu delikatnie rozprowadzi膰 j膮 np. no偶em). Mas臋 serow膮 cienk膮 stru偶膮k膮 przykrywamy mas膮 czekoladow膮. Pieczemy 50-60 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu, sch艂adzamy ciasto w lod贸wce, najlepiej kilka godzin.

Z foremki wykroi艂am 10 porcji. Jedna to 350 kcal

Sernikobrownie
Sernikobrownie
Sernik i brownie w jednym
Sernik i brownie w jednym
Sernikobrownie
Sernikobrownie

Smacznego!!!