Pyszności te wynalazłam na blogu gotuję komuś…, muszę przyznać całkiem szczerze, że już dawno nie jadłam takich dobrych muffinów. Były niesamowicie aromatyczne, wilgotne w środku a jednocześnie bardzo puszyste i lekkie. Jeśli dodamy do tego jeszcze mus czekoladowy i kawałek truskawki jako zwieńczenie dzieła…hmmm pycha 🙂 Myślałam, że z ilości podanej przez autora wyjdze mi standardowa foremka na muffinki czyli 12 sztuk, tymczasem ciasta starczyło na dodatkowe dwie malutkie keksówki. Polecam serdecznie
Składniki na 12 muffinek i dwie małe keksówki (czyli dodatkowe 6 porcji)
Smoothie truskawkowe:
– 300 g umytych truskawek
– 1 szklanka maślanki
– 50 g cukru
Składniki suche:
– 230 g mąki
– szczypta soli
– 3 łyżki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam jedną)
– 2 łyżki kakao
Składnik mokre:
– 2 jajka
– 1 i 1/2 szklanki smothie truskawkowego
– 1/2 szklanki oleju
`Najpierw szykujemy smoothie. W tym celu wrzucamy obrane truskawki, maślankę oraz cukier do blendera i blendujemy, aż składniki się połączą. Do miski wsypujemy wszystkie składnki suche, następnie dokładamy mokre i bardzo krótko miksujemy mikserem (można wymieszać łyżką). Ważne, żeby nie mieszać zbyt długo, ponieważ ryzykujemy tym samym powstanie zakalca. Foremkę wykładamy papilotkami, wylewamy ciasto do wysokości 2/3 papilotki i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Mus czekoladowy:
– 75 g czekolady (u mne 70% kakao)
– 1 łyżka cukru
– 25 ml wody
– 1 żółtko
– 1 białko
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Wodę należy zagotować z cukrem i gotować tak długo, aż połowa odparuje. Naszą wodę ubijamy wraz z żółtkiem na puszysty krem i na końcu ubijania dodajemy czekoladę delikatnie wszystko mieszając. W osobnej misce ubijamy białka i delikatnie dodajemy do naszego musu. Przed wyłożeniem na muffinki, wstawiłam mus na 30 minut do lodówki.
Z podanych składników wyszło 12 porcji + 6 porcji z foremek. W sumie 18 porcji, jedna to 180 kcal
No Comments