Wpadłam ostatnio na blogu Smakowite Dania na rewelacyjny przepis. Nawet nie wiedziałam, że takie cudo jest wogóle możliwe. Chodzi o roladę kakowo kokosową, całkowicie bez pieczenia 🙂 Kto by pomyślał, że z samych herbatników i kakao wyjdzie taka pyszna masa. Jedyna rzecz na którą trzeba zwrócić uwagę to dodawanie do masy wody, łatwo można przesadzić i wówczas masa nie będzie tak mocno zbita jak powinna (jak u mnie), ale pomimo tego chiacho (lub też deser) wyjdzie rewelacyjne w smaku. Dodałam też więcej kakao a mniej cukru niż w oryginale, żeby zrównoważyć słodką masę kokosową. Musicie spróbować 🙂
Składniki na około 10 porcji:
Masa kokosowa:
– 200 g masła
– 0,5 szklanki cukru pudru
– 100 g wiórek kokosowych
– sok z jednej cytryny
Masa kakaowa
– 1/3 szklanki cukru
– pół szklanki wody (lub mniej)
– 4 łyżki kakao
– 3 paczki herbatników (pakowanych podwójnie)
Masa kokosowa: masło ucieramy wraz z cukrem pudrem. Na końcu dodajemy sok z cytryny oraz wiórki. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Masa kakowa: herbatniki rozkruszamy wałkiem lub rozdrabniamy w blenderze na mniejsze i większe kawałki. Łączymy dokładnie z cukrem i kakao. Na końcu stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy wody, tak by ciasto się połączyło ale pozostało bardzo gęste. Na papier do pieczenia wykładamy mase kakaową, tak by była grubości około 0,5 cm. Masę najlepiej wyłożyć na kształt prostokąta by było nam ją łatwo zwinąć, wielkość prostokąta zależy od ilości ciasta i od tego jak grubo go rozłożycie. Na masę kakaową nakładamy masę kokosową i całość, pomagając sobie papierem, zwijamy w roladę (u mnie jak zwykle rolada nie wygląda imponująco – jeśli chcecie zobaczyć perfekcyjnie zwinietą roladę to odsyłam na stronę autorki przepisu) i wstawiamy do lodówki. Deser jest gotowy gdy obie masy stwardnieją.
Z podanych wyżej skłdników wyszło mi 10 porcji około 1,5 cm każda. Jedna porcja to w tym przypadku 370 kcal.
8 komentarzy
~iza
22 czerwca 2014 at 09:34pysznie wygląda!!! zapisuję sobie do zrobienia
~U&K
23 czerwca 2014 at 23:43Jak ja już widzę Kokos ! to.. jej..a jeszcze jak pomyślę jak smacznie wygląda:) muszę wypróbować 🙂
~aga
14 września 2014 at 14:20Jeśli mam być szczera to twoja rolada wygląda zdecydowanie bardziej pociągająco. Moja właśnie się chłodzi :))
Justyna
14 września 2014 at 16:56Zazwyczaj nam się wydaje ze u innych wygląda lepiej, ale to nie zawsze jest prawda:-) Oby smakowała:-)
~Ostrosia7
15 września 2014 at 12:55Wiatm, prosze powiedziec ile gram herbatnikow uzyc. rozne sa opakowania a za granica gdzie mieszkam to nie ma paowanych jak w Polsce. dziekuje
Justyna
15 września 2014 at 14:35Ja użylam około 30 sztuk herbatnikow. Polecam jednak wziąć 35 – 40 sztuk żeby masa byla bardziej zwarta. Pozdrawiam serdecznie
~Ostrosia7
17 września 2014 at 13:28Dziekuje uprzejmie! Bede probowac:)
~Kulinarnyblog.pl
5 marca 2015 at 16:06Ja ją zrobię dziś i przepisem, właściwie efektem pochwalę się na blogu kulinarnyblog.pl