Rustykalna tarta to takie ciasto, które nie trzyma się żadnych zasad 🙂 Nie potrzebuje foremki, ani żadnego konkretnego kształtu. W zasadzie owoce które do niej wykorzystujemy też są dowolne. Ja użyłam jabłka ponieważ uwielbiam wszelakie ciasta z jabłkami. A tutaj dodatkowo znalazłam przepis na rewelacyjne ciasto kruche. Jest elastyczne w trakcie wałkowania, a jednocześnie wyszło idealnie kruche po upieczeniu. Moja rustykalna tarta siedziała w piekarniku odrobinę za długo, dlatego zbrązowiała zbyt mocno, ale nie zmieniło to jej smaku. Mam akurat dostęp do dość dużego hotelowego piekarnika i jeszcze nie do końca potrafię go wyczuć.
Rustykalna tarta z jabłkami składniki:
- ok. 4-5 jabłek bez gniazd nasiennych pokrojonych w połówki
- cynamon i brązowy cukier do smaku do jabłek
- 300 g mąki pszennej (plus odrobinę do podsypania przy wyrabianiu)
- 120 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 białko
- szczypta proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i zagniatamy aż składniki będą przypominać kruszonkę (masło oblepi pozostałe składniki). Wówczas dodajemy żółtka, białko i jogurt. Dokładnie zagniatamy. Gdyby ciasto było zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki. Zagniatamy, aż powstanie nam gładka i elastyczna kula. Formujemy z niej dysk, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki. Dla tych którym się spieszy polecam 10-15 min w zamrażalniku. Formujemy dysk, a nie kulę, ponieważ łatwiej się go po wyjęciu z lodówki wałkuje.
Jabłka kroimy w cienkie plasterki. Można ewentualnie skropić sokiem z cytryny. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy na grubość około 3 mm. Ja staram się wałkować pomiędzy dwoma arkuszami foli spożywczej. Górną ściągam i za pomocą dolnej przenoszę ciasto na papier do pieczenia, który już leży na blaszce. Na końcu delikatnie odklejam folię z ciasta.
Na cieście układamy jabłka (wypukłością do góry) i posypujemy je dowolnie cynamonem oraz cukrem. Zawijamy brzegi do środka. Ciasto pieczemy 45- 60 minut w 180 stopniach. Polecam kontrolować ciasto po 45 min czy nie rumieni się zbyt bardzo. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Smacznego!!!
Justyna
PS. Źródło przepisu blog Smyk w Kuchni
No Comments