Pyszności. Tak można opisać przepis który znalazłam a na blogu Smaczny kąsek. A dokładnie jest to sernik ale bez sera, za to na jogurcie greckim. Tak samo jak autorka przepisu zastanawiałam się jak będzie takie ciasto smakowało. Testowałam już sernik na śmietanie (przepis znajdziecie tutaj), a teraz wersja z jogurtem greckim. Ciasto wyszło przepyszne, bardzo lekkie ale o konsystencji sernikowej. Nie spodziewałam się, że tak nam posmakuje, a dodatek malin zagrał tu dużą rolę – fajnie podkreślając smak ciasta. Polecam wszystkim którzy szukają zamienników dla serników i wszystkim, którzy chcieliby wypróbować coś nowego 🙂
Składniki na tortownicę 20 cm:
– 500 ml jogurtu greckiego
– 5 jajek (białka i żółtka osobno)
– 120 g cukru
– 4 łyżki mąki pszennej
– sok z połowy cytryny
– 200 g malin + łyżka mąki do obtoczenia owoców
– szczypta soli
Owoce myjemy i obtaczamy w łyżce mąki (nie opadną na dno). Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemu mąkę, jogurt i sok z cytryny. Miksujemy do momentu połączenia składników. Białka ubijamy wraz z solą i delikatnie partiami dodajemy do masy mieszając szpatułką. Na końcu dodajemy owoce i ostatni raz delikatnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wylewamy do foremki i pieczemy 80 minut w 160 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu wkładamy do lodówki.
Krem do przyozdobienia:
– 120 g serka mascarpone
– 120 ml śmietanki kremówki 36%
– łyżka cukru pudru
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Ubitą łączymy z serkiem mascarpone. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy ciasto według uznania. Do ozdobienia użyłam kilku malin.
Z tortownicy wyszło 10 dużych pysznych kawałków. Jeden to 270 kcal.
Smacznego!!!
33 komentarze
~Paproszkowe smaki...
12 kwietnia 2014 at 12:33Śliczny sernik, mam ochotę zrobić go na Święta:)
Justyna
12 kwietnia 2014 at 12:53Polecam wypróbować:-)
~Obżarciuch
14 kwietnia 2014 at 18:29super wyszedł CI ten sernik, taki wyyyyyyyyyysoki 🙂
zobacz mój cytrynowy
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/sernik.html
pozdrawiam!
~mama
14 kwietnia 2014 at 18:41wygląda wyśmienicie 🙂
zobacz mój wiedeński
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/04/sernik-wiedenski.html
dziękuję za przepis 🙂
~przepismamy
15 kwietnia 2014 at 00:04Polecam ciasto jogurtowo-smietanowe
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/01/ciasto-jogurtowo-smietanowe.html
~mkr
14 kwietnia 2014 at 19:08Pycha, zapraszam na sernik mojej Babci 🙂 pozdrawiam
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/najlepszy-sernik-na-swiecie.html
~Kopalnia Smaku
15 kwietnia 2014 at 07:37sernik jogurtowy super:) A ja polecam sernik na murzynku: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/81-100068-sernik_na_murzynku.html
~upBarbary
14 kwietnia 2014 at 22:06Zgadzam się sernik wyszedł super, a te maliny rewelacja:-) U nas w domu od lat króluje taki sernik, polecam spróbować: http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/12/sernik.html
zapraszam i pozdrawiam
Kuchnia Biegacza
14 kwietnia 2014 at 22:48Ja już zgłupiałam co chcę na święta. Nie mogę się zdecydować. Na blogach jest tyle pyszności. Wybiorę chyba w drodze losowania 😉
~anna
15 kwietnia 2014 at 23:11sernik obowiązkowo na święta, ale takiego jeszcze nie robilam, może tym razem…. bo ser robię sama http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
~ewa
12 kwietnia 2014 at 14:32wygląda bajecznie, i te maliny,,muszę wypróbować 🙂
~Magda
12 kwietnia 2014 at 19:02Wlaśnie robię 🙂
~Magda
12 kwietnia 2014 at 20:10Piekłam 60 minut tylko i jeszcze w trakcie pieczenia zmniejszyłam do 150 stopni. Wyszedł świetny, bardzo delikatny. Dzięki 🙂
Justyna
12 kwietnia 2014 at 23:36Cieszę się, że wyszedł smaczny. Tak to jest, że w każdym piekarniku z temperaturą jest troszke inaczej. Pozdrawiam:-)
renata.pn
14 kwietnia 2014 at 18:52Mmmmniam, zjadłoby się kawałeczek, też taki robię. A dla odmiany polecam coś pochodnego „styropian” http://to-tylko-blog.blog.pl/?s=styropian
~najlepszeporady
14 kwietnia 2014 at 19:07Wygląda po prostu przecuuuudownie!
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉
~henia
14 kwietnia 2014 at 19:16dziękuję za ciekawy przepis 🙂
uwielbiam serniki !
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search?q=sernik&x=0&y=0
Justyna
14 kwietnia 2014 at 19:25Serdecznie polecam:-)
~aga
14 kwietnia 2014 at 20:02czy malinki moga byc mrozone?
Justyna
14 kwietnia 2014 at 21:03Jak najbardziej. Tylko należy je wcześniej odmrozić i odsączyć z wody. Pozdrawiam
~kuchnie swiata
15 kwietnia 2014 at 06:05wygląda podobnie do sernika wiedeńskiego ale maliny dodają efektu w tym serniku 🙂 aż chce się go schrupać 🙂
http://www.alestrona.net/646/jak_zrobic_sernik_bananowy.html
~suzana
15 kwietnia 2014 at 06:53super wygląda,jaki puszysty…fajny oryginalny przepis;)
polecam mojego bloga kulinarnego ,w tym ciasta na święta…pozdrawiam.zapraszam.
http://gotujenacodzien.blogspot.com/
~Jola
15 kwietnia 2014 at 13:59Witam. Super tylko skąd wziąć malinki świeże. Na samą myśl aż mi ślinka pociekła. Ja polecam serniczek z kruszonką wychodzi super i nie opada. http://www.ciam.pl/przepisy-ciasta/208988
Justyna
15 kwietnia 2014 at 17:41Maliny można kupić mrożone. A inne owoce też sie nadadzą:-)
Kasiawa
15 kwietnia 2014 at 19:29Ciekawy przepis, może wypróbuję na święta. Rzadko robię serniki, bo moja córka nie przepada, ale może na taki z jogurtu się skusi 🙂 Dziękuję i pozdrawiam.
Justyna
15 kwietnia 2014 at 22:03Proszę się podzielić wrażeniami jeżeli sie Pani zdecyduje. Pozdrawiam:-)
~Ela
15 kwietnia 2014 at 23:12Wygląda fantastycznie ! Jaki wyrośnięty a dodatek malin dodaje smaku !
Pozdrawiam 🙂
~A.
16 kwietnia 2014 at 13:39Mam pytanie czy jeśli maliny mrożone to je rozmrozić przed czy takie zamrożone wrzucić do ciasta?
~A.
16 kwietnia 2014 at 13:40Już sobie sama znalazłam odpowiedź 🙂 we wcześniejszych komentarzach
Justyna
16 kwietnia 2014 at 15:01No to dobrze że komentarze pomogły:-) pozdrawiam
~ewa
16 kwietnia 2014 at 19:12Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes).Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)
~ivonca
16 kwietnia 2014 at 21:59Witam 🙂 Sernik wygląda przepysznie, mam tylko pytanka: czy maliny mogą być mrożone? I ewentualnie jakimi owocami można by je zastąpić? Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź 🙂 WESOŁYCH ŚWIĄT :)))
Justyna
16 kwietnia 2014 at 22:48Maliny mogą być mrożone. Należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody. Do sernika nadadzą się też: jagody, jeżyny, borówka, truskawki albo żurawina. Myślę że w kwestii owoców można tu poeksperymentować:-) Pozdrawiam serdecznie i również życzę Wesołych Świąt