Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI

Ekspresowe ciasto ananasowo – kokosowe

Ekspresowe ciasto kokosowo ananasowe

 

Dziś mam dla was bardzo fajną propozycję jaką znalazłam na blogu u Magdy. Ekspresowe ciasto kokosowo ananasowe. Jest naprawdę rewelacyjnie szybkie w wykonaniu, super kokosowe i super ananasowe 🙂 W sumie to świetna propozycja dla tych którzy nie tylko uwielbiają te dwa składniki ale również dla tych którzy nie mają czasu na wypieki świąteczne. Przez jakiś czas będę piekła w innym piekarniku i muszę go „wyczuć”. To ciasto chciałam potrzymać 5 minut dłużej, żeby się ładniej zarumieniło i to było o 5 minut za długo. Ciasto ściemniało zbyt mocno od spodu ale nie odjeło to absolutnie jego smaku 😉

Składniki na blaszkę 28×28 cm:

– 250 ml mleka

– 100 g masła

– 370 g wiórków kokosowych

– 1,5 szklanki cukru (śmiało można dać szklankę)

– 2 jajka

– 60 g mąki + łyżka mąki do posypania ananasa

– duża puszka ananasa pokrojonego lub w plasterkach (wówczas należy go pokroić)

– 3 garści płatków migdałowych do ozdoby

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ananasa odsączamy z soku, kroimy w kostkę i posypujemy łyżką mąki. W dużym garnku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy wiórki i cukier. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Garnek ściągamy z gazu, dodajemy mąkę oraz i jajka. Mieszamy łyżką tylko do momentu połączenia składników. Na końcu dodajemy ananas i ostatni raz delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy je płatkami migdałowymi i pieczemy 35 min. Po ostudzeniu nie musimy przechowywać w lodówce.

Z mojej blaszki wyszło 20 porcji. Jedna to 300 kcal.

Ekspresowe ciasto kokosowo ananasowe (1)

Ekspresowe ciasto kokosowo ananasowe (2)

Ekspresowe ciasto kokosowo ananasowe (3)

Ekspresowe ciasto kokosowo ananasowe (4)Smacznego!!!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

15 + dwa =