Dziś mam dla was bardzo fajną propozycję jaką znalazłam na blogu u Magdy. Ekspresowe ciasto kokosowo ananasowe. Jest naprawdę rewelacyjnie szybkie w wykonaniu, super kokosowe i super ananasowe 🙂 W sumie to świetna propozycja dla tych którzy nie tylko uwielbiają te dwa składniki ale również dla tych którzy nie mają czasu na wypieki świąteczne. Przez jakiś czas będę piekła w innym piekarniku i muszę go „wyczuć”. To ciasto chciałam potrzymać 5 minut dłużej, żeby się ładniej zarumieniło i to było o 5 minut za długo. Ciasto ściemniało zbyt mocno od spodu ale nie odjeło to absolutnie jego smaku 😉
Składniki na blaszkę 28×28 cm:
– 250 ml mleka
– 100 g masła
– 370 g wiórków kokosowych
– 1,5 szklanki cukru (śmiało można dać szklankę)
– 2 jajka
– 60 g mąki + łyżka mąki do posypania ananasa
– duża puszka ananasa pokrojonego lub w plasterkach (wówczas należy go pokroić)
– 3 garści płatków migdałowych do ozdoby
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ananasa odsączamy z soku, kroimy w kostkę i posypujemy łyżką mąki. W dużym garnku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy wiórki i cukier. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Garnek ściągamy z gazu, dodajemy mąkę oraz i jajka. Mieszamy łyżką tylko do momentu połączenia składników. Na końcu dodajemy ananas i ostatni raz delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy je płatkami migdałowymi i pieczemy 35 min. Po ostudzeniu nie musimy przechowywać w lodówce.
Z mojej blaszki wyszło 20 porcji. Jedna to 300 kcal.
No Comments