Bez kategorii/ PRZETWORY

Konfitura czereśniowa

Konfitura czeresniowa (3)Coś mi się ten letni przepis zapodział 🙂 Sezon na czereśnie już dawno minął i nie zdążyłam się z wami podzielić moim nowym odkryciem, a mianowicie konfiturą czereśniową. Mi posmakowała, chociaż zachwycona nie byłam, a Moja Druga Połówka też stwierdziła, że woli konfitury o innych smakach. Dobrze, że to była tylko próba na malutki słoiczek 🙂 Ale może smak czereśni w formie konfitury znalazł wśród was wielbicieli 🙂

Składniki na słoiczek około 200 g:

– 0,5 kg czereśni umytych i wydrylowanych

– 200 g cukru

Czereśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Kolejnego dnia gotujemy około 3 godziny na małym gazie, do momentu aż czereśnie zmiękną i zgęstnieją. Mieszamy co jakiś czas by czereśnie sie nie przypaliły. Gdy konfitura położona na zimny talerzyk zastyga w przeciągu kilku sekund, oznacza to, że jest gotowa.

Konfitura czeresniowa (2)

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    ~Konczi i Szpileczka
    15 października 2014 at 11:16

    Pyszna !! Pozdrawiam i zapraszam również do Naszego kulinarnego świata.

  • Reply
    ~foodmania
    15 października 2014 at 18:13

    zawsze twierdziłam, że domowe konfitury to prawdziwy rarytas 🙂

  • Leave a Reply

    6 + 13 =