Bez kategorii/ BEZY I CIASTA BEZOWE/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI

Ciasto cappuccino z bananem i bezą

Ciasto cappucino z bananem i bezą (3)Ciąg dalszy słodkości z bananami, tak akurat wyszło że są ostanio pożądanym składnikiem 🙂 I osobiście wolę kiedy w cieście znajdują się w stanie surowym, a nie już przetworzonym tzn. upieczonym. Dziś ciasto prawie bez pieczenia (tylko 10 min w piekarniku) dla smakoszy kawy, bananów i bezy. Przepis znalazłam na blogu Z miłości do słodkości…, połączone w nim smaki świetnie razem współgrają. Chociaż coś chyba do końca mi nie wyszło, ponieważ masa uporczywie nie chciała mi stężeć ale i tak było pysznie 🙂

Składniki na tortownicę 20 cm:

Spód ciasteczkowy:

– 200 g herbatników (użyłam typu petit beurre – pełnoziarniste)

– łyżka kawy rozpuszczalnej lub cappucino w proszku

– 50 g roztopionego masła

Herbatniki wraz z kawą blendujemy na pył. Dodajemy rozpuszczone masło, wszystko razem łączymy i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki.

Masa cappuccino:

– 40 g mąki ziemniaczanej

– 2 żółtka

– 50 g cukru

– 250 ml mleka

– 2 łyżki proszku cappuccino

– 1 duży banan

W mleku rozpuszczamy mąkę, cukier i kawę. Doprowadzamy masę do wrzenia i gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zastygnie. Dodajemy żółtka i całość ucieramy. Banana kroimy w grubsze plastry, które układamy na spodzie ciasta. Całość zalewamy masą i odkładamy do lekkiego ostudzenia.

Beza:

–  2 białka

– 50 g cukru

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po trochę cukru i ubijamy do momentu gdy masa będzie gęsta i lśniąca. Wykładamy ją na masę cappuccino i pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Studzimy.

Z foremki wykroiłam 8 dużych porcji. Jedna to 300kcal.

Ciasto cappucino z bananem i bezą (2)

Ciasto cappucino z bananem i bezą (4)

 

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

16 komentarzy

  • Reply
    ~kulinarna148
    13 października 2014 at 18:15

    Bardzo smacznie wygląda, aż ślinka cieknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

  • Reply
    ~gin
    14 października 2014 at 16:17

    Wygląda cudownie 🙂 Musiało być pysznie słodkie 🙂

  • Reply
    ~Natalia
    16 października 2014 at 10:33

    Bardzo pysznie wygląda. Dobrze że znalazłam ten przepis, bo planowałam upiec jakieś ciasto, ale nie miałam pomysłu. 🙂

  • Reply
    ~Wojciech
    26 października 2014 at 16:18

    Własnie je „upiekłem” szybkie do przygotowania 🙂
    Jak tylko bardziej wystygnie podziele sie komentarzem co do smaku 😉
    Myślę że będzie wszystkim domownikom smakować:D
    Pozdrawaim !

    • Reply
      Justyna
      26 października 2014 at 19:34

      W takim razie czekam na wieści i życzę smacznego!!!

  • Reply
    Dafne
    26 października 2014 at 18:20

    Ciasto ślicznie wygląda, na pewno tak samo smakuje, jutro wypróbuje! Pozdrawiam

  • Reply
    ~bonifacy
    27 października 2014 at 11:35

    Takich przepisów nie podawać bez sprawdzenia jak można połączyć zmielone herbatniki z kawą i 5g masła żeby powstał jednolity placek.

    • Reply
      Justyna
      27 października 2014 at 15:47

      Wyraźnie jest napisane 50 g. Prosze uważnie czytać

  • Reply
    ~kasia
    30 października 2014 at 08:23

    na jaką blachę jest przepis?

    • Reply
      Justyna
      30 października 2014 at 08:55

      Na tortownice o średnicy 20 cm.

  • Reply
    ~Gosia
    2 listopada 2014 at 18:03

    Skusiłam się i zrobiłam to ciasto, ale coś jest nie tak,bo po ostudzeniu masa cappucino jest totalnie lejąca. Sprawdziłam jeszcze raz składniki i nie mam pojęcia, gdzie popełniłam błąd. Nie pozostaje mi nic innego, jak zjeść ten wypiek łyżeczką 🙂

    • Reply
      Justyna
      2 listopada 2014 at 19:26

      Ja znalazłam to ciacho na innym blogu i miałam dokładnie ten sam problem co Ty. Trzeba zrobić to ciasto jeszcze raz i znaleźć błąd:-) Ale w smaku wyszło pysznie:-) pozdrawiam

  • Reply
    ~Ewelina
    13 listopada 2014 at 12:16

    Znalazlam blad 🙂 w oryginalnym przepisie do masy cappucino jest dodana maka kukurydziana, pewnie dlatego ta masa nie jest lejaca 😉
    Mam jednak inne pytanie: czy zamiast kawy lub cappucino moge dodac kakao rozpuszczalne? Nie pieke ciast prawie wcale, wiec ta sfera kuchni to dla mnie totalna zagdka. Kiedy znalazlam ten przepis i okazalo sie, ze piecze sie tylko 10 min. to mnie przekonalo 😉 Chcialabym dac do sprobowania moim coreczkom,skonczyly 3 latka i dlatego nie jestem przekonana do kawy w tym wieku.

    • Reply
      Justyna
      13 listopada 2014 at 21:40

      O proszę to dlatego masa nie do końca mi wyszła:-) Dobra okazja żeby upiec ciacho jeszcze raz:-) A co do cappucino, jak najbardziej możesz zastąpić je kakao rozpuszczalnym (zmniejsz wówczas ilośc cukru) lub zmieszać z tym nierozpuszczalnym, możesz dodać również kawę inkę w mniejszej ilości (np. tylko 1 łyżkę). Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    Monika
    2 grudnia 2016 at 18:22

    Faktycznie, wygląda obłędnie 🙂
    Na pewno wypróbuję;) Dziękuję

    • Reply
      Justyna
      2 grudnia 2016 at 19:10

      Życzę smacznego i daj znać czy smakowało 🙂

    Leave a Reply