Bez kategorii/ BROWNIES/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI/ SERNIKI

Sernik z białą czekoladą na spodzie brownie

Weekend się zbliża, więc czas na kolejne pyszne ciacho. Serniki są u nas zawsze mile widziane 🙂 A ten wyszedł wyjątkowo pyszny. Dość wytrawny spód brownie, słodka masa serowa z białą czekoladą i polewa z gorzkiej czekolady. A do tego ozdoba w postaci lemon curd. Całość naprawdę rewalacyjnie wyważona smakowo. To chyba jeden z lepszych serników jaki udało mi sie stworzyć 🙂 A już niedługo na blogu moje ciacho urodzinowe – mam nadzieję że jesteście ciekawi 🙂

Składniki na tortownicę 20 cm:

Spód Brownie:

– 50 g gorzkiej czekolady

– 50 g miękkiego masła

– 1 jajko

– 3 łyżki mąki pszennej

– 1  łyżka kakao

– 1 łyżka cukru

Masa serowa:

– 500 g mascarpone

– 250 g twarogu

– 200 g białej czekolady

– 150 ml śmietanki kremówki 36%

– 4 jajka

– 130 g cukru pudru

– 1 łyżka mąki pszennej

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa:

– 100 ml śmietanki kremówki 36%

– 80 g gorzkiej czekolady 70%

– 4 łyżki lemon curd do ozdoby (przepis znajdziecie tutaj)

Ciasto rozpoczynamy od przygotowania spodu brownie. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku i gdy lekko przestygnie ucieramy ją razem z masłem i cukrem. Dodajemy jajko, mąkę i kakao. Miksujemy do momentu połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a  boki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto i pieczemy około 15 min w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ciasto i szykujemy masę serową.

Śmietankę kremówkę podgrzewamy i wrzucamy do niej czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Mascarpone i twaróg miksujemy z jajkami, ale bardzo krótko, tylko do momentu połączenia składników. Dodajemy czekoladę, cukier puder i mąki. Znów miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy na spód brownie i pieczemy 60 min w 150 stopniach. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na kolejne 60 min. Po wystudzeniu szykujemy polewę.

Podgrzwamy śmietankę  i do ciepłej wrzucamy czekoladę. Gdy składniki sie połączą, ściągamy z kuchenki i gdy polewa zacznie delikatnie tężeć wylewamy ją na ciasto tak by spłynęła również z boków sernika. Ciasto wkładamy do lodówki. Wyjmujemy na pół godziny przed podaniem by lekko sie ogrzało.

Z tortownicy wyszło 12 porcji. Jedna to 520 kcal.

Smacznego!!!
Serniki dla Miksera - edycja 1.14

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    ~magma
    22 marca 2014 at 18:34

    wygląda rewelacyjnie:)

  • Reply
    ~Anna
    23 marca 2014 at 13:54

    Piękny sernik! Zjadłabym nawet okruszki ,)

  • Reply
    ~Agata
    30 kwietnia 2014 at 09:22

    twaróg mielony? czy zwykły w kostce chudy, tłusty?

    • Reply
      Justyna
      30 kwietnia 2014 at 11:20

      Może być twaróg półtłusty w kostce i wówczas należy go zmielić (według mnie smakuje lepiej) lub można kupić zmielony twaróg na serniki z wiaderka. Pozdrawiam

      • Reply
        ~Agata
        30 kwietnia 2014 at 12:48

        dziękuję i pozdrawiam

    Leave a Reply