Sernik z brzoskwiniami i kruszonką można robić na wiele sposobów. Ale jedno jest pewne. Jest to ciasto klasyk, które często gości w naszych domach. Zwłaszcza podczas różnych świąt. Dziś przedstawiam wersję z bezową pianką oraz kruszonką. We wcześniejszych wpisach znajdziecie również przepis na sernik z samą bezową pianką. Ja jestem generalnie fanką serników ale takie klasyki lubię szczególnie. Wytestować muszę jeszcze sernik królewski, chociaż jestem prawie pewna, że tez będzie mi smakował.
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką przepis na blaszkę 36×26 cm:
Ciasto kruche:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Dorzucamy pokrojone w kostkę zimne masło. Zagniatamy pomiędzy palcami tak żeby masło dokładnie oblepiło wszystkie składniki. Następnie dorzucamy żółtka i zagniatamy tak długo, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Dzielimy je w stosunku 1/3 do 2/3. Mniejszą część owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażarki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Większą część ciasta wykładamy blaszkę (ciasto można wałkować lub wygnieść je palcami). Ciasto pieczemy ok 10 do 15 minut ( do lekkiego zarumienienia). Po wyjęciu ciasta z piekarnika zabieramy się za masę serową.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka (użyłam z Piątnicy taki w czerwonym wiaderku, jest na nim napisane że nie potrzebne jest masło, więc zrezygnowałam z jego dodawania)
- 250 g serka mascarpone (można pominąć, ja lubię jego dodatek)
- 2 średnie jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g x2)
- 140 g cukru pudru
- 125 g masła
Wszystkie składniki łączymy i bardzo krótko miksujemy. Tylko do momentu połączenia składników. Masę wylewamy na ciasto kruche (nawet gdyby ciasto było jeszcze ciepłe).
Pianka bezowa + dodatki:
- duża puszka brzoskwiń
- 5 białek
- 200 g cukru
- szczypta soli
Brzoskwinie odsączamy, kroimy w kostkę i układamy na masie serowej, delikatnie je w nią wciskając.
Białka łączymy z solą i ubijamy na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodajemy łyżka po łyżce cukru i miksujemy tak długo, aż skończy się cukier. Masa będzie bardzo gęsta i lśniąca, a cukier się całkowicie rozpuści. Przekładamy piankę bezową na brzoswinie.
Wyciągamy z zamrażarki resztę ciasta kruchego i ścieramy go na tarce z grubymi oczkami. Tak startym ciastem posypujemy nasze ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około godziny. Gdyby się zbyt przyrumieniało można przykryć je folią aluminiową. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!!!
Justyna
PS. Źródło wpisu blog Domowe Wypieki
1 Comment
iza
8 maja 2021 at 12:10apetyczny serniczek