Miesiąc temu miałam urodziny, okrągłe i chciałam znaleźć z tej okazji wyjątkowe ciacho. Jestem pewna, że mi się to udało:-) Jest to wypiek dla wszystkich czekoladocholików, ponieważ nadzienie ma prawie konsystencje musu czekoladowego, w spodzie znajdziemy kakaowe herbatniki, a całość połączona jest z soczystymi wiśniami z syropu. Jak dla mnie i dla Mojej Drugiej Połówki – rewelacja. Dodatkowo ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i pięknie się prezentuje. No i najważniejsze: ten smak, coś pysznego. Przepis znalazłam na blogu Kraina Sosny
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
Spód:
– 150 herbatników kakaowych
– 120 g rozpuszczonego masła
Herbatniki blendujemy i łączymy je z masłem. Jeżeli mamy w domu tylko herbatniki maślane, możemy dodać do nich łyżkę kakao. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę ciasteczkową. Ja najpierw rozprowadzam masę widelcem, a potem ugniatam ją dnem szklanki, podnosząc na brzegach masę do góry tak by powstały około 1 cm boki. Blaszkę z masą wstawiamy do lodówki.
Nadzienie:
– 2 duże lub 3 małe jajka
– 15 g masła
– 25 g cukru
– 1 łyżka mąki
– 120 g czekolady gorzkiej
– około 120 g wiśni w syropu
– kakao do oprószenia
Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem i odkładamy do lekkiego ostudzenia. Wiśnie odsączamy i układamy jedna obok drugiej na ciasteczkowym spodzie. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy do niej czekoladę delikatnie mieszając, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy mąkę i jeszcze raz krótko miksujemy lub mieszamy szpatułką. Masę wylewamy na wiśnie i wtawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Po całkowitym wystudzenia wkładamy ciasto na około 30 min do lodówki. Przed podaniem oprószamy kakao.
Z foremki wykroiłam 8 dużych porcji. Jedna to 355 kcal.
Smacznego!!!
No Comments