Obiecałam w ostatnim wpisie przepis na rewelacyjne wykorzystanie masy krówkowej i dziś go wam przedstawiam. Sama wypatrzyłam ten pomysł na blogu Słodkie – Rewolucje. Jeżeli macie już przygotowaną masę krówkową lub korzystacie z gotowej to przygotowanie tego ciasta nie zajmie wam dużo czasu. Ja wykorzystałam truskawki i nektarynkę jako dodatki, ale wybór jest naprawdę dwolny 🙂 Polecam zmniejszyć ilość cukru w cieście kruchym, ponieważ całość jest naprawdę słodka, ale połączenie krówki z owocami jest naprawdę przepyszne.
Składniki na foremkę o średnicy 20-22 cm (lub jak u mnie dwie foremki o średnicy 12cm):
Ciasto kruche:
– 280 g mąki
– 2 małe żółtka
– 150g zimnego masła
– 100g cukru pudru
Mąkę łączymy dokładnie z cukrem i dokładamy pokrojone masło. Zagniatamy pomiędzy palcami, aż składniki się ze sobą połączą. Wówczas dodajemy żółka i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto, tak by średnica była większa od foremki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy 20-25 min (do momentu, aż ciaso się delikatnie zezłoci).
Dodatkowo:
– masa krówkowa (przepis tutaj)
– owoce: u mnie nektarynka i truskawki w dowolnych ilościach
Na ostudzone ciasto kruche nakładamy dowolną ilość masy krówkowej oraz pokrojonych owoców.
Z moich dwóch foremek wykroiłam 8 porcji. Jedna to około 380 kcal.
Smacznego!!!
No Comments