Jak już doskonale wiecie, uwielbiam wykorzystywać pozostałe białka w formie torcików bezowych. A ten to wyjątkowy strzał w dziesiątkę. Jak dla mnie połączenie kakaowej bezy z kremem z kawałkami brzoskwini to połączenie idealne. Co prawda jest to chyba pierwsza beza, która mi nie wyszła bo poprostu mi opadła to i tak w smaku wyszło rewelacyjnie. Nie wiem co było powodem opadnięcia bezy, no ale zdarza się 🙂 W każdym razie torcik wyszedł lekki, nie za słodki, poprostu mega smaczny 🙂
Składniki na torcik o średnicy około 18 cm:
– 2 białka
– 0,5 szklanki cukru
– szczypta soli
– czubata łyżka kakao
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy są sztywne dodajemy po łyżce cukru i miksujemy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Na końcu dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Dużą blaszke wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim dwa okręgi (po 18 cm każdy). Masę wykładamy na okręgi i pieczemy 1,5 godziny w 100 stopniach.
Krem:
– 3 czubate łyżki mascarpone
– 100 ml śmietanki kremówki
– 3 łyżeczki cukru
– 1 brzoskwinia (świeża lub z puszki)
Kremówkę ubijamy z cukrem. Mascarpone ubijamy w osobnym naczyniu by lekko je napowietrzyć. Brzoskwinię kroimy na dowolne kawałki i mieszamy z kremem. Na wystudzony blat bezowy nakładamy 2/3 kremu, przykładamy drugi blat i delikatnie dociskamy go rękami. Resztę kremu wykładamy na wierzch naszego torcika. Jeżeli chcemy możemy go czymś przyozdobić np. płatkami migdałowymi lub kakao.
Z torcika wykroiłam 6 porcji. Jedna to 240 kcal
Smacznego!!!
4 komentarze
~gin
11 czerwca 2014 at 18:52Mmm, wygląda bosko 🙂 Uwielbiam takie 🙂
~magma
11 czerwca 2014 at 23:43pyszności, wygląda obłędnie:)
~edyta
11 lipca 2014 at 17:23Dzis mial moj maz urodziny, wiec postanowilam zrobic ten tort! Poprostu cos wspanialego !!!!!!!!!! Jest niebo w gebie!!! Dziekuje za pyszny przepis
Justyna
11 lipca 2014 at 19:22Bardzo sie cieszę że smakowało:-) Pozdrawiam serdecznie