Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI/ SERNIKI

Ciasto serowo – jabłkowe bez pieczenia

Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia (1)Kolejny wypiek z serii: na szybko, bez piekarnika czyli bez pieczenia. Ciacho podpatrzone na blogu Smaki ogrodu. Już kiedyś na blogu była wersja łącząca sernik z jabłecznikiem oraz biszkoptem (przepis tutaj). Teraz coś podobnego tylko w wersji bez pieczenia, na herbatnikach i z sernikiem gotowanym, z którym miałam styczność pierwszy raz. Ciekawa opcja dla sernika, ale jednak jestem tradycjonalistką i pozostanę przy tych pieczonych 🙂 Ciasto wyszło bardzo smaczne, orzeźwiające i nie za słodkie. I oczywiście polewa czekoladowa…musiała być 🙂

Składniki na formę 20×20 cm:

Masa serowa:

– 500 g twarogu (użyłam gęstego sera na serniki)

– 50 g masła

– 0,5 szklanki cukru

– 0,5 szklanki mleka

– 1 budyń cytrynowy (16 g )

Masa jabłkowa:

– 800 g jabłek

– 1 galaretka (użyłam agrestowej)

Dodatkowo:

– 30 sztuk herbatników typu petit beurre

– 100 ml śmietanki kremówki 36%

– 100 g czekolady gorzkiej 70%

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Twaróg, masło i cukier ucieramy. Budyń mieszamy z mlekiem, wlewamy do masy serowej i miksujemy. Przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Wylewamy ją na herbatniki, przykrywamy ścieraczką i odstawiamy do ostudzenia.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Podgrzewamy w garnku do momentu, aż zmiękną. Wsypujemy galaretkę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Na masie serowej układamy drugą warstwę herbatników na którą wykładamy jabłka i ostatnią warstwę herbatników. Całość delikatnie dociskamy dłońmi.

Ciasto wstawiamy do lodówki. Gdy jest ostudzne, podgrzewamy kremówkę i do ciepłej wrzucamy czekoladę. Po jej rozpuszczeniu i dokładnym połączeniu przelewamy polewę na ostatnią warstwę herbatników i znów odstawiamy ciasto do lodówki.

Z foremki wyszło mi 10 porcji. Jedna porcja z czekoladą to 357 kcal. Jeżeli zdecydujecie sie na opcję bez czekolady wówczas jedna porcja wyniesie 270 kcal.

Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia (4)

Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia (3)Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

30 komentarzy

  • Reply
    ~domowacukierniaewy.blox.pl
    22 października 2014 at 13:35

    Bardzo ciekawe to ciasto 🙂 Pysznie wygląda!

  • Reply
    ~Konczi i Szpileczka
    23 października 2014 at 11:05

    mniam pyszności

  • Reply
    ~caffe
    23 października 2014 at 15:10

    niestety połączenie jabłek i sera mnie nie przekonuje…ale sam ser jak najbardziej

    • Reply
      Justyna
      23 października 2014 at 18:10

      Zawsze można zamienić jabłka na ser:-) Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~gin
    23 października 2014 at 18:36

    Mmm, zachęcające 🙂

  • Reply
    ~ew
    10 listopada 2014 at 08:55

    To piękne i apetyczne zdjęcie zachęciło mnie do zrobienia tego ciasta.
    Zapraszam tez do mnie na bloga http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

  • Reply
    ~kasia
    10 listopada 2014 at 10:36

    Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych.
    Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety
    a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma
    poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy
    zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam.
    Waga nie wróciła:)

  • Reply
    ~protyy
    10 listopada 2014 at 10:48

    Jeśli chodzi o tą masę serową… to na końcu gotuje się wszystkie składniki, łącznie z serem?

    • Reply
      Justyna
      10 listopada 2014 at 11:19

      Dokładnie tak, na końcu gotujemy wszystko razem. Proszę pamietać żeby wszystkie składniki miały temperature pokojową! Pozdrawiam

  • Reply
    ~kuchnia swiata
    10 listopada 2014 at 13:36

    jabłka są teraz tanie jak barszcz to trzeba korzystać 🙂
    http://www.alestrona.net/646/jak_zrobic_sernik_bananowy.html

  • Reply
    ~Marek
    10 listopada 2014 at 16:14

    Smacznie to ciasto wygląda! 🙂

  • Reply
    ~Marek
    10 listopada 2014 at 16:17

    Ciasto wygląda przepysznie! 🙂

  • Reply
    krejzolowsky
    11 listopada 2014 at 16:36

    Smakowicie wygląda 😀 Muszę spróbować ten przepis 😀 Pozdrawiam i zapraszam do mnie http://jedzenie-mistrza.blog.pl (^.^)/

  • Reply
    ~Twój Raj
    11 listopada 2014 at 16:52

    Wygląda znakomicie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej i właśnie coś takiego uwielbiam !!!!

  • Reply
    ~totenka
    28 listopada 2014 at 15:43

    witam ile dodac tego budyniu 1 caly ?

    • Reply
      Justyna
      28 listopada 2014 at 21:46

      Tak jest, jeden cały budyń w proszku:-)

  • Reply
    ~monia
    17 grudnia 2014 at 13:43

    mam pytanie? jaki to ser na sernik?

    • Reply
      Justyna
      17 grudnia 2014 at 13:54

      Jest to sernik kupiony w wiaderku(zmielony), ktorego odrazu można dodac do ciasta

  • Reply
    Karolina
    18 czerwca 2015 at 16:35

    Bardzo interesujący blog, super. Będę zaglądać na pewno 😉 Polecam mój blog i zapraszam: http://sportnapismie.blog.pl/

  • Leave a Reply