Jak już wielokrotnie pisałam najlepszym sposobem u mnie na wykorzystanie białka są wszelakie torciki bezowe. Poprostu uwielbiam. A że beza jest wypiekiem samym w sobie dość słodkim (a raczej bardzo słodkim), więc zestawianie jej z kremami o smaku cytrynowym jest wręcz idealne. Jeden torcik bezowy z kremem cytrynowym już się na blogu znajduje, znajdziecie go tutaj. Wykorzystałam w nim wówczas krem maślany z dodatkiem mascarpone, tym razem mam dla wersję z lemon curd, mascarpone i śmietanką 🙂
Składniki na torcik o średnicy około 18 cm:
Blaty bezowe:
– 2 białka
– 100 g drobnego cukru
– szczypta soli
Krem cytrynowy:
– 4 duże łyżki lemon curd (przepis znajdziecie tutaj)
– 200 g serka mascarpone
– 200 ml śmietanki kremówki 36%
– odrobina cukru pudru do ubicia śmietanki
Białka wraz z solą ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier (każdą kolejną partie cukru dodajemy gdy poprzednia się rozpuści). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na niej dwa okręgi. Wykładamy masę i pieczemy 90 min w 110 stopniach. Studzimy przy bardzo lekko uchylonym piekarniku.
Śmiatankę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Lemon curd mieszamy z mascarpone. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Połowę kremu wykładamy na pierwszy blat bezowy, przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część kremu. Torcik ozdabiamy gorzkim kakao.
Z torcika mamy 6 porcji. Jedna to 350 kcal
2 komentarze
~Życie z apetytem
2 kwietnia 2014 at 14:59Super torcik! Generalnie nie przepadam za bezą, bo szybko można się nią przesłodzić, ale czasem są takie dni, które tego wymagają i wtedy taka słodka beza z kwaskowym kremem może być dla nas ratunkiem 🙂 Przepis sobie zapisuję 🙂
Justyna
2 kwietnia 2014 at 18:42Serdecznie polecam!!!