Mój ulubiony sposób na wykorzystanie białka, czyli torcik bezowy. Tym razem wyszedł mi torcik i do niego jeszcze torcik mini, taki jednoosobowy 🙂 Połączenie słodkiej bezy z gorzką czekoladą i lemon curd okazało się świetnym wyborem ponieważ smaki doskonale się uzupełniały. Torcik jest bardzo szybki w przygotowaniu pod warunkiem, że mamy w domu przygotowany lemon curd. Jeżeli nie, to z łatwością go zrobicie lub zamienicie na jakiś inną polewę. Jak dla mnie idealna odskocznia po tłustym czwartku 🙂
Składniki na torcik o średnicy około 18 cm + mini torcik o średnicy 5 cm:
Beza:
– 2 białka
– 1/2 szklanki cukru
– łyżeczka mąki
Masa czekoladowa:
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 100 ml śmietanki kremówki 36%
Lemon Curd – przepis znajdziecie tutaj – wykorzystałam 4 łyżki
Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier. Ubiajamy do momentu wykorzystania cukru i gdy masa będzie lśniąca i bardzo gęsta. Na samym końcu dodajemy makę. Blaszke wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na niej okręgi (odrysowałam od talerzyka deserowego). Wykładamy bezę i pieczemy 80min w 110 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Gdy beza jest ostudzona szykujemy mase czekalodową. W tym celu podgrzewamy śmietankę i do ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszmy do momentu jej rozpuszczenia i połączenia ze śmietanką. Ściągamy z gazu i gdy masa zacznie tężeć przekładamy ją na jeden blat bezowy i przykrywamy drugim. Wstawiamy na chwilkę do lodówki. Na koniec dekorujemy nasz torcik lemon curd, który można też wymieszać z serkeim mascarpone (wtedy masa będzie bardziej delikatna)
Z torcika o takiej średnicy wyszło 6 porcji. Jedna to 270 kcal.
3 komentarze
kulinarna148
1 marca 2014 at 14:55Wspaniały torcik, super połączenie. Zjadłabym.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
~hmmm
21 kwietnia 2014 at 19:32Przepraszam, ale nie zrozumialam tego ustepu o odrysowywaniu okregow i tego, skad sie wzial drugi blat bezowy…?
Justyna
22 kwietnia 2014 at 12:06Na dużą blachę (taką od piekarnika) wykładamy papier do pieczenia. Na tym papierze rysujemy dwa okręgi (obok siebie). Na okręgi nakładamy masę. Czyli pieczemy dwa blaty jednocześnie:-)