Cytrynowe ciasteczka z czekoladą to szybki wypiek, który wykonałam z powodu braku składników na zaplanowane wcześniej ciasto. Uwielbiam klasyczne ciasto kruche. W tym przypadku jest ono z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Chyba znów dodałam odrobinę za dużo skórki ponieważ ciastka wydawały mi się lekko gorzkie. Ale nikt inny nie zwrócił na to uwagi więc chyba jestem przewrażliwiona 🙂 Ciasteczka wyszły idealnie kruche ale jednocześnie nie były twarde. Jeden ich koniec zamaczałam w czekoladzie i dekorowałam dowolnie tym co akurat miałam pod ręką
Cytrynowe ciasteczka z czekoladą przepis na około 16 sztuk:
Składniki:
- 125 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 180 g mąki pszennej
- skórka otarta z połowy cytryny
- 30 ml soku z cytryny
- 80 g gorzkiej czekolady
- coś do ozdoby
Wykonanie:
Obie mąki łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło, a także sok i skórkę z cytryny. Zagniatamy ciasto, tak żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły tworząc jednolitą masę. Gdyby ciasto bardzo kleiło się do rąk dosypujemy łyżką mąki. Ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy 15 minut w zamrażarce. Po tym czasie wykładamy foremkę papierem do pieczenia. Dzielimy ciasto na 16 części (lub po prostu odcinamy po kawałku). Z każdej części rolujemy wałek o długości ok 7 cm. Układamy na blaszce w lekkich odstępach. Blaszkę lub gotowe wałeczki wkładamy do zamrażarki na kolejne 15 min (zmrożone ciasto nie rozleje się tak bardzo podczas pieczenia). W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Piekarnik musi być mocno rozgrzany. Wkładamy blaszkę do piekarnika pieczemy ok 10-13 min do momentu lekkiego zezłocenia. Po 5 minutach można zmniejszyć temperaturę do 170 stopni.
Po wystudzeniu ciasteczek, rozpuszczamy czekoladę, maczamy w niej jeden koniec ciastka i odkładamy do zastygnięcia czekolady. Przyozdabiamy np posiekanymi orzechami
Smacznego!!!
Justyna
No Comments