Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA I DESERY

Ciasto bez pieczenia z krówką

Ciasto bez pieczenia z krówką może być ciastem bez pieczenia. Muszę się tu wytłumaczyć. Pierwotnie miało być totalnie bez pieczenia, to oznacza, że na spód wykładamy warstwę herbatników. Ja jednak w ostatniej chwili wymyśliłam sobie, że chcę mieć na spodzie coś grubszego, dlatego zrobiłam ciasto kruche. Ale myślę, że spokojnie można to ciasto w tym przypadku traktować jako ciasto bez pieczenia. A słuchajcie wyszło genialne. Budyniowo maślany krem, warstwa krówkowa (kajmakowa) pomiędzy herbatnikami, a do tego jeszcze warstwa powideł malinowych i czekolada w polewie. Rewelacyjne połączenie. Ciasto potrzebowało w lodówce 3 godzin. Oczywiście im dłużej stało tym było smaczniejsze, ale zapewniam, że to ciasto za długo nie postoi 🙂

Ciasto bez pieczenia z krówką, przepis na foremkę 20×20 cm:

Ciasto kruche: do zastąpienia herbatnikami

  • 140 g mąki
  • 80 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Do mąki dodajemy cukier puder, pokrojone w kostkę masło i sól. Zagniatamy aby składniki się połączyły (na zasadzie kruszonki). Na końcu dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremki i ugniatamy go dłońmi dopasowując do foremki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach (do zezłocenia). Studzimy.

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu, każdy po 40 g (pomieszałam waniliowy ze śmietankową)
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g miękkiego masła

400 ml mleka wlewamy do garnka, dorzucamy cukier i podgrzewamy. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie i przelewamy je do gotującego się mleka. Gotujemy na wolnym ogniu, do momentu zgęstnienia. Ściągamy z garnek z palnika, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do ostudzenia. Miękkie masło miksujemy i łyżka po łyżce dodajemy ostudzonego budyniu, ciągle miksując.

Dodatkowo:

  • ok. 30 herbatników
  • ok 150 g kajmaku
  • garść posiekanych orzechów
  • 3 łyżki powideł malinowych

Na ciasto kruche wykładamy połowę kremu. Przykrywamy herbatnikami. Wykładamy kajmak i obsypujemy orzechami. Znów przykrywamy herbatnikami, smarujemy dżemem i wykładamy resztę kremu. Na wierzch ostatnia warstwa herbatników i polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml śmietanki kremówki 

Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia jej ze śmietanką. Wylewamy na ciasto i wstawiamy na min 3 godziny do lodówki

ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia z krówką
masa kajmakowa
Genialne połączenie smaków
ciasto
Pyszne ciasto bez pieczenia
bez pieczenia
Krem budyniowy, kajmak, dżem malinowy i czekolada

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

17 − siedem =