Ciasto bez miksera – migdałowe z dowolnymi owocami to ekspresowe ciacho które wykona dosłownie każdy. Wystarczy wymieszać kilka składników i wstawić do piekarnika. Do wykonania ciasta nie jest wam potrzebny mikser. Wręcz przeciwnie, lepiej mieszać ciasto rózgą czy nawet widelcem. Do ciasta możecie dodać dowolne owoce, u mnie były to akurat wiśnie z syropu. Myślę, że będą tu pasować prawie wszystkie owoce. Ciasto jest miękkie i wilgotne. Pyszne
Ciasto bez miksera przepis na blaszkę 20×20 cm:
Składniki:
- 60 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki mąki
- 1 szklanka mielonych migdałów
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- wiśnie z syropu bez pestek ok. 200 g + łyżeczka mąki (lub dowolne inne owoce)
Wykonanie:
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wiśnie odsączamy i lekko oprószamy mąką
Masło roztapiamy i odkładamy do lekkiego ostudzenia. Do miski wrzucamy: jajka, cukier, miód i masło. Mieszamy rózgą lub widelcem tylko do momentu połączenia składników. Nie trzeba używać miksera. Dorzucamy: mąkę, migdały, sól i proszek do pieczenia. Jeszcze raz krótko mieszkamy. Wylewamy do foremki, układamy wiśnie i pieczemy 30 min w 170 stopniach. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem
Smacznego!!!
Justyna
No Comments