Chyba już dawo nie było u mnie żadnego torcika bezowego, ale jak to mówią „na wszystko jest czas i miejsce” 🙂 Przyszła więc pora na torcik z bezą migdałową i pysznym kremem bananowym. Nie będę się dużo rozpisywać: połączenie smaków jest rewelacyjne i wcale nie zbyt słodkie, jak by się to mogło wydawać. Kakao, które oddziela każdą warstwę, a także stanowi dekorację jeszcze bardziej podkręca smak migdałów i bananów. Jeśli tylko zostały wam jakieś białka, to z czystym sercem polecam 🙂
Składniki na torcik o średnicy około 20 cm:
Blaty migdałowe:
– 4 białka
– 100 g zmielonych migdałów
– 150 g cukru
– płaska łyżka mąki ziemniaczanej
– szczypta soli
Białka ubijamy wraz z szczyptą soli. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż masa będzie bardzo gęsta i lśniąca. Na końcu delikatnie, partiami dodajemy migdały oraz mąkę. Mieszamy szpatułką do momentu połączenia składników. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy 3 okręgi o średnicy 20 cm (u mnie każdy był delikatnie mniejszy od poprzedniego – dzięki temu udało mi się zmieścić na blaszce wszystkie trzy na raz). Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Krem bananowy:
– jeden duży lub dwa mniejsze banany
– 250 g serka mascarpone
– 125 ml śmietanki kremówki
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 2 łyżki kakao
Banana rozgniatamy widelcem. Kremówkę ubijamy wraz z łyżeczką cukru pudru. Rozgniecionego banana łączymy z mascarpone, a na końcu dodajemy ubitą śmietankę. Gdyby beza był jeszcze ciepła wstawiamy krem do lodówki.
Pierwszy blat smarujemy kremem i posypujemy go kakao. Nakładamy drugi blat, lekko go dociskając, następnie krem i kakao. I tak samo postępujemy z ostatnią warstwą. Jeśli lubicie więcej kremu to polecam wam podwoić ilość składników na niego.
Z tortu wykroiłam 8 porcji. Jedna to 380 kcal.
7 komentarzy
~foodmania
1 października 2014 at 17:43świetny deser! sama również często używam mąki migdałowej i sprawdza się ona rewelacyjnie 🙂
~Mariola
2 października 2014 at 09:35Beza migdałowa musi być cudowna w smaku..A tort piękny!
Justyna
2 października 2014 at 09:40Dziekuje bardzo, polecam wypróbować i przekonać się jak smakuje beza migdałowa:-)
~Poproszę dokładkę
2 października 2014 at 13:09wspaniał torcik! z bezą musi być lekki i puszysty :-))
~Natalia
3 października 2014 at 10:28Bardzo ciekawy artykuł, pozdrawiam serdecznie !
~Wioletta
27 października 2014 at 07:5429 października mam imieniny, więc jest okazja, żeby wypróbować przepis! Już wiem, że będzie pychota!!!
Justyna
27 października 2014 at 15:46W takim razie życzę wszystkiego najlepszego oraz smacznego! Pozdrawiam