Pomimo, że idzie lato i mamy pod ręką coraz więcej owoców to u mnie dziś coś zupełnie innego, taka moja zachcianka 🙂 Ponieważ ten torcik „chodził” już za mną od dłuższego czasu, ale zawsze coś stawało na przeszkodzie żeby go wykonać. W końcu się udało i efekt był pyszny, zresztą jak większość słodkości w których występuje kawa 🙂 Ten torcik jest miłą odmianą dla klasycznego tiramisu, a smakuje równie pysznie. Przepis podpatrzyłam na blogu Cafe Amaretto. Polecam serdecznie
Składniki na tortownicę 20 cm:
Biszkopt:
– 2,5 łyżki ciepłej wody
– 3 jajka (białka i żółtka osobno)
– 100 g cukru
– 60 g mąki pszennej
– 60 g mąki ziemniaczanej
– szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż masa będzie gęsta i lśniaca. Dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i pieczemy 35 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu kroimy biszkopt w poprzek na 3 blaty (lub 4 – jeżeli się wam uda, ja niestety jestem w tym kiepska 🙂
Masa:
– 500 g mascarpone
– 250 ml śmietanki kremówki 36%
– 70 g cukru pudru
Śmietankę ubijamy. Serek ucieramy z cukrem pudrem, ale nie zbyt długo. Na końcu delikatnie dodajemy śmietankę do serka, krótko miksując na najniższych obrotach.
Dodatkowo:
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w około 200 ml wody i ostudzonej
– likier migdałowy lub amaretto (opcjonalnie)
– kakao
Na spodzie foremki lub patery układamy pierwszy krążek biszkoptu, skrapiamy go obficie kawą wymieszną z likierem (lub samą kawą). Wykładamy 13 masy i posypujemy kakao. Układamy kolejny blat, który delikatni dociskamy i powtarzamy czynności: obficie go nasączamy, smarujemy kremem i posypujemy kakao. Ostatnią, wierzchnią warstwę należy cienko posmarować kremem i posypać kakao. Jeżeli wystarczy wam kremu można posmarować nim również boki. Ciacho wstawiamy do lodówki.
Z foremki wykroiłam 10 dużych porcji. Jedna to około 400 kcal.
Smacznego!!!
–
6 komentarzy
~Ola
29 maja 2015 at 10:38Tiramisu jest wyśmienite o każdej porze roku:) w takim pięknym wydaniu nikt chyba nie jest w stanie się oprzeć temu torcikowi.
~kornik
29 maja 2015 at 12:54Szczerze przyznam, ze taki torcik to jest coś, na co w tym momencie mam ogromną ochotę:)
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
Justyna
29 maja 2015 at 14:26Nic tylko piec:-) Pozdrawiam:-)
~wedelka
29 maja 2015 at 14:49Jeden z moich ulubionych tortów 🙂
~ladylaura
29 maja 2015 at 19:39Cudowny!.
~marekpzn1987
3 czerwca 2015 at 11:35Pycha. Można prosić o dokładkę ?