Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI

Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie

Ciasto z rabarbarem i galaretka na biszkopcie (1)Zaczął się u mnie sezon na  rabarbar (troszkę późno ale przynajmniej jest). Trafiłam na okaz dość mocno kwaśny, więc pasował idelanie do wypieku który wam prezentuje. Słodki biszkopt i różowa bita śmietana, a pomiędzy nimi rabarbarowy budyń. Jak dla mnie było pyszne, chociaż moja Druga Połówka narzekała troszkę na biszkopt, który chyba odrobinę przesuszyłam. No cóż, zdarza się 🙂 Jeśli nie wiecie co zrobić z nadmiarem rabarbaru, śmiało sięgajcie po ten przepis, a znalazłam go całkiem niedawno na blogu Mała Cukierenka. Polecam serdecznie.

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Biszkopt:

– 2 jajka (białka i żółtka osobno)

– 50 g mąki

– 60 g cukru

– 1 łyżka kakao

– szczypta proszku do pieczenia (pominęłam)

Białka ubijamy, dodajemy cukier i i dalej miksujemy, aż masa będzie bardzo gęsta, gładka i lśniąca. Dodajemy żółtka, krótko miksując je z białkami. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

Masa rabarbarowa:

– około 600 g rabarbaru (obranego i pokrojonego)

– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

– 1 budyń waniliowy bez cukru

– 75 g cukru

– 0,5 opakowania galaretki wiśniowej (lub innej)

Do rondelka wrzucamy rabarbar i cukry. Podgrzewamy do momentu, aż zmięknie i zacznie się rozpadać. Budyń rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do masy rabarbarowej. Doprowadzamy ją do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę, mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Masę przekładamy na biszkopt i odkładamy do całkowitego ostudzenia.

Wiśniowa bita śmietana:

– 250 ml śmietanki kremówki 36% + łyżeczka cukru pudru

– 0,5 galaretki wiśniowej (lub o innym smaku)

Galaretkę rozpuszczamy w pół szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Gdy będzie chłodna ale jeszcze płynna, ubijamy śmietankę z cukrem i pudrem i do ubitej śmietanki powoli wlewamy galaretkę, miksując na najmniejszych obrotach. Przełożyłam ją do rękawa cukierniczego, włożyłam na 5 minut do lodówki, a następnie wycisnęłam poduszeczki jak na zdjęciu. Można też masę poprostu równomiernie rozprowadzić po cieście. Wstawiamy ciasto do lodówki by bita śmietana całkiem stężała.

Z foremki wykroiłam 12  dużych porcji. Jedna to tylko 190 kcal.

Ciasto z rabarbarem i galaretka na biszkopcie (6)

Ciasto z rabarbarem i galaretka na biszkopcie (4)

Ciasto z rabarbarem i galaretka na biszkopcie (7)

 

Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

14 komentarzy

  • Reply
    ~Obżarciuch
    26 maja 2015 at 12:16

    nakomite to ciacho 🙂 musi byc bardzo smaczne 🙂 zobacz też nasze drożdżówki z rabarbarem
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/05/drozdzowki-z-rabarbarem-i-kruszonka-z.html

  • Reply
    ~Anna
    26 maja 2015 at 12:23

    wow ale pyszności, na coś takiego polecam metodę jak jeść słodycze żeby nie tyć 🙂
    http://odchudzaniejestproste.pl/spalacz-tluszczu-na-brzuchu-koktajl-na-plaski-brzuch/
    gratuluję również zdjęć, pozdrawiam

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    26 maja 2015 at 12:39

    O rany, jakie pyszne ciasto 🙂 Do siebie zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem i śmietankową pianką
    http://bulkazchlebem.pl/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-smietankowa-pianka

  • Reply
    ~Buster
    26 maja 2015 at 13:42

    Wygląda tak apetycznie, zbyt mało jemy rabarbaru 🙂

    http://www.buster.pw/dlaczego-nie-gram-juz-w-lotto/

  • Reply
    ~Kopalnia Smaku
    27 maja 2015 at 06:51

    Wygląda smakowicie:) A od siebie polecam bardzo smaczne ciasto na biszkoptach z wiśniami:
    http://kopalniasmaku.pl/przepisy/177-100160-ciasto_z_wisniami_na_biszkoptach.html

  • Reply
    ~Mały Bezglutek
    19 czerwca 2015 at 08:38

    Powiem krótko – przepiękna beza 🙂

    • Reply
      Justyna
      19 czerwca 2015 at 09:04

      Ta pianka nie ma z bezą nic wspólnego 🙂 Ale faktycznie wygląda nie najgorzej:-) pozdrawiam

  • Reply
    Tiramisu rabarbarowo - pomarańczowe z chałwą - Relaxtime
    3 czerwca 2019 at 13:56

    […] się nie tylko do ciast i deserów, ale również przetworów. Na pewno pamiętacie rewelacyjne ciasto z rabarbarem i galaretką lub tartę z rabarbarem. Polecam jedno i drugie […]

  • Leave a Reply