Bez kategorii/ BEZY I CIASTA BEZOWE/ DESERY

Eton Mess z Truskawkami

Eton Mess truskawkowy (4)Eton Mess – uwielbiam ten deser. Jest co prawda dość mocno kaloryczny (dlatego lepiej jeść go okazjonalnie), ale za to połączenie poszczególnych produktów i smaków daje ucztę dla podniebienia 🙂 Próbowałam już opcję z poziomkami i kiwi ( przepisy znajdziecie tu i tu), a teraz przyszła kolej na truskawki, czyli taka opcja chyba najbardziej klasyczna. Porcje wyszły mi dość duże ale i tak po zjedzeniu miało się ochotę powiedzeć: czy aby nie została jeszcze jakaś dokładka? 🙂

Składniki na 4 porcje:

– 500 g truskawek – połowę pokroiłam w ćwiartki a połowę zblendowałam do postaci musu

– bita śmietana – 250 ml śmietanki kremówki ubitej z 1 łyżką cukru pudru

– bezy: do dyspozycji miałam 3 białka które ubiłam ze szczyptą soli. Do ubitych partiami dodawałam 3/4 szklanki cukru do momentu, aż piana była gęsta i lśniąca. Bezy wyciskałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam 70 minut w 130 stopniach (z tej ilości wyszło mi około 60 niewielkich bezików, na deser zużyłam około połowy)

Na dno pucharków wyłożyłam po 2 łyżki bitej śmietany i skruszyłam kilka bez. Następnie wylałam trochę musu truskawkowego, znów nałożyłam bitą śmietanę, pokruszone bezy i truskawki pokrojone w ćwiartki. Na końcu jeszcze raz bita śmiatana i bezy. Oczywiście poszczególne warstwy: ich proporcje i ilość zależą tylko od was. Deser lepiej jest przechowywać w lodówce lub jeść od razu.

Jedna porcja to około 400 kcal.

Eton Mess truskawkowy (1)

 

Eton Mess truskawkowy (5)

Eton Mess truskawkowy (2)

Smacznego!!!

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    ~Sosna
    24 lipca 2014 at 15:16

    Wspaniały *.*

  • Reply
    ~Makusia
    25 lipca 2014 at 14:35

    Witam ;), od pewnego czasu obserwuję sobie tego smacznego bloga i przyznam jestem zachwycona tymi smakołykami, które się tu serwuje ;). Wypróbowałam już przekładańca chałwowego. Wyszedł rewelacyjny. Dziękuję 😉

    • Reply
      Justyna
      25 lipca 2014 at 21:44

      Bardzo się cieszę że smakowało i mam nadzieję, że blog w przyszłości jeszcze sie przyda:-) Pozdrawiam serdecznie

    Leave a Reply