Sernik z czekoladą czyli prosta wersja tego pysznego ciasta, którą w każdej chwili można wykonać z prostych składników. Do tego polewa czekoladowa i dodatek owoców. Miałam tu zrobić frużelinę malinową, ale zagapiłam się w sklepie i nie kupiłam malin. Dlatego wspomagałam się borówkami i gotową frużeliną ze sklepu. Sernik wyszedł pyszny. Ciasteczkowy spód z dodatkiem czekolady, fajnie podkreślił cały sernik.
Sernik z czekoladą, przepis na tortownicę 23 cm:
Ciasteczkowy spód:
- 140 g herbatników (ok. 25 sztuk)
- 40 g masła
- 40 g czekolady gorzkiej
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki blendujemy na piasek. W garnuszku rozpuszczamy masło wraz z czekoladą. Przelewamy do ciastek i dokładnie mieszamy widelcem. Do momentu, aż masło dokładnie oblepi wszystkie składniki. Przekładamy do foremki i dokładnie ugniatamy dnem szklanki. Schładzamy w lodówce.
Masa twarogowa:
- 4 jajka
- 750 g twarogu (wymieszałam pół na pół z mascarpone)
- 150 g cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 150 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Masa twarogowa jest bardzo prosta do przygotowania. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy bardzo krótko tylko do momentu połączenia składników. Przelewamy na schłodzony spód i pieczemy 50-60 min w 160 stopniach. Środek powinien być ścięty ale całość może się delikatnie „trząść”. Studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym schłodzeniu wstawiamy do lodówki.
Polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki kremówki
- 60 g czekolady gorzkiej
Po całkowitym schłodzeniu szykujemy polewę czekoladową. Podgrzewamy śmietankę Do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia składników. Przelewamy na sernik i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy owocami.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments