Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ SERNIKI

Sernik a’la amerykańskie ciasteczko

Sernik jak amerykańskie ciasteczko (6)Mam dziś dla was prawdziwy rarytas, który znalazłam na blogu Kulinarne Inspiracje. Powiem szczerze, że był to niezwykły przysmak (był ponieważ przetrwał tylko dwa dni). Sernik prawie klasyczny, a jednak inny niż wszystkie. Zarówno spód, jak i wierzch to ciasto kruche, ale góra została wymieszana z czekoladowymi kropelkami, ktore nadały sernikowi zupełnie innego, ciekawego smaku. Największą zaletą tego ciasta jest właśnie jego wierzch, ponieważ ciasto jest idealnie kruche i niezwykle smaczne. Polecam wszystkim serdecznie.

Składniki na tortownicę 25 cm:

Ciasto:

–  150 g miękkiego masła

– 1 jajko

– 120 g cukru

– 1 cukier waniliowy

– 330 g mąki

– 1/2 łyżeczki soli

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 200 g kropelek czekoladowych (wymieszałam 100 g kropelek z pokrojoną czekoladą)

Masa serowa:

– 1 kg sera na serniki (kupiłam gotowy w wiaderku)

– 3 jajka

– 2 cukry waniliowe

– 2 budynie waniliowe bez cukru

– 120 g cukru

Najpierw szykujemy ciasto. Miękkie masło ucierami z cukrami i jajkiem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i zagniatamy ciasto rękoma. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Szykujemy masę serową. Pamiętamy, że wszystkie składniki na masę serową muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka ucieramy z cukrami. Dodajemy ser i krótko miksujemy. Na końcu dodajemy budynie i miksujemy do momentu ich połączenia z pozostałymi składnikami. 1/3 ciasta (ja dałam prawie połowę) należy rozwałkować w tortownicy (lub poprostu rozgnieść ciasto w tortownicy rękoma). Wylewamy twaróg. Pozostałą część ciasta łączymy z czekoladą i kruszymy je na masę serową. Pieczemy około 70 minut. Studzimy w zamkniętym, a potem lekko uchylonym piekarniku.

Z formy otrzymamy około 16 porcji. Jedna to 380 kcal.

Sernik jak amerykańskie ciasteczko (5)

Sernik jak amerykańskie ciasteczko (1)

 

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    ~domowacukierniaewy.blox.pl
    4 maja 2015 at 11:45

    Mmm, prezentuje się rewelacyjnie, uczta smaku! 🙂

  • Reply
    ~CzzK
    20 czerwca 2015 at 09:30

    Ad „gotowego sera z wiadereczka” – nigdy więcej go nie kupię. Zapamiętałam dokładnie tą zapadła maź, która w niczym nie przypominała sera – i więcej się tak nie nabiorę. Niestety nie pomyliłam się – sprawdziłam – i nie kupiłam niewłaściwego serka:)
    A serniczek brzmi pycha- na pewno spróbuję:) Pozdrawiam!

    • Reply
      Justyna
      20 czerwca 2015 at 11:21

      Ja nie miałam az tak przykrych doświadczen z serami gotowymi:-) Niestety nie zawsze mam dostęp do prawdziwego twarogu. A przepis serdecznie polecam i pozdrawiam:-)

  • Reply
    ~Krzychu
    23 lipca 2015 at 12:33

    Pytanie w kwestii budyniu – ugotować budyn zgodnie z instrukcja na opakowaniu i dodać (ciepły, zimny?) czy też wsypać tylko proszek budyniowy do masy?

    • Reply
      Justyna
      23 lipca 2015 at 12:46

      Należy tylko wsypać proszek budyniowy do masy. Pozdrawiam serdecznie

    Leave a Reply