Sernik jak amerykańskie ciasteczko (6)Mam dziś dla was prawdziwy rarytas, który znalazłam na blogu Kulinarne Inspiracje. Powiem szczerze, że był to niezwykły przysmak (był ponieważ przetrwał tylko dwa dni). Sernik prawie klasyczny, a jednak inny niż wszystkie. Zarówno spód, jak i wierzch to ciasto kruche, ale góra została wymieszana z czekoladowymi kropelkami, ktore nadały sernikowi zupełnie innego, ciekawego smaku. Największą zaletą tego ciasta jest właśnie jego wierzch, ponieważ ciasto jest idealnie kruche i niezwykle smaczne. Polecam wszystkim serdecznie.

Składniki na tortownicę 25 cm:

Ciasto:

–  150 g miękkiego masła

– 1 jajko

– 120 g cukru

– 1 cukier waniliowy

– 330 g mąki

– 1/2 łyżeczki soli

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 200 g kropelek czekoladowych (wymieszałam 100 g kropelek z pokrojoną czekoladą)

Masa serowa:

– 1 kg sera na serniki (kupiłam gotowy w wiaderku)

– 3 jajka

– 2 cukry waniliowe

– 2 budynie waniliowe bez cukru

– 120 g cukru

Najpierw szykujemy ciasto. Miękkie masło ucierami z cukrami i jajkiem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i zagniatamy ciasto rękoma. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Szykujemy masę serową. Pamiętamy, że wszystkie składniki na masę serową muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka ucieramy z cukrami. Dodajemy ser i krótko miksujemy. Na końcu dodajemy budynie i miksujemy do momentu ich połączenia z pozostałymi składnikami. 1/3 ciasta (ja dałam prawie połowę) należy rozwałkować w tortownicy (lub poprostu rozgnieść ciasto w tortownicy rękoma). Wylewamy twaróg. Pozostałą część ciasta łączymy z czekoladą i kruszymy je na masę serową. Pieczemy około 70 minut. Studzimy w zamkniętym, a potem lekko uchylonym piekarniku.

Z formy otrzymamy około 16 porcji. Jedna to 380 kcal.

Sernik jak amerykańskie ciasteczko (5)

Sernik jak amerykańskie ciasteczko (1)

 

Smacznego!!!