Zdrowy, pyszny i bardzo szybki do przygotowania. Taki właśnie deser znalazłam na blogu Justa Kitchen i sama się zdziwiłam, że nie wpadłam na taki pomysł wcześniej. Ale zrobiła to moja imienniczka i wyszło przepysznie, a dodatkowym plusem tego deseru jest niezliczona ilość jego kombinacji. Można zmieniać smaki jogurtów i używać dowolnych dodatków. Polecam wszystkim jako zdrową przekąskę, śniadanie lub deser.
Składniki na 4 porcje:
– 2 jogurty tuskawkowe
– 2 jogurty bananowe
– 2 łyżeczki żelatyny
– garść suszonych bananów
– garść żurawiny
– 1 duża gruszka (obrana i pokrojona w kostkę)
– 4 ciastka z kremem (markizy orzechowe)
Jogurty wyciągamy wcześniej z lodówki by nie były zimne. Żelatynę przekładamy do dwóch miseczek (po łyżeczce) i zalewamy wodą by napęczniała. Potem rozpuszczamy ją w mikrofali i łączymy z jogurtem (lub postępujemy jak na instrukcji opakowania). Na dno każdej szklanki kruszymy po jednym ciasteczku i dodajemy troszkę pokrojonej gruszki. Zalewamy pierwszym jogurtem (truskawkowym) i odstawiamy do lodówki by delikatnie się ściął. Następnie układamy suszone banany i gruszkę i odrobinę żurawiny. Zalewamy drugim jogurtem i znów wstawiamy do lodówki. Na końcu deser ozdabiamy żurawiną.
Jedna porcja (szklanka) to koło 250 kcal.
No Comments