Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ SERNIKI

Sernik migdałowy

Sernik migdałowy

Sernik migdałowy odkryłam trochę przez przypadek, szukając ciasta na święta. Uwielbiam serniki i uwielbiam migdały, więc to połączenie wydawało mi się jak najbardziej na miejscu. I muszę przyznać, że okazało się znakomite. Chyba sernik migdałowy zostanie moim ulubionym sernikiem, a już na pewno będzie w pierwszej trójce. No może zaraz za sernikiem straciatella z malinami 🙂 Sernik wychodzi raczej zbity i ciężki, nie należy do kategorii „puszystych”. Do tego polewa czekoladowa jeszcze bardziej podkręca smak.

Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm (w nawiasie podam składniki na foremkę 20×20 cm):

Spód:

  • 150 g herbatników maślanych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Masa serowa: składniki muszą być w temp. pokojowej

  • 500 g sera z wiaderka (600g)
  • 100 g masła (120g)
  • 5 jajek (6) – białka i żółtka osobno
  • 1/2 szklanki cukru (0,6)
  • opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mąki (3 łyżki)
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów (0,6)

Polewa:

  • 50 g czekolady gorzkiej 70% kakao
  • 50 ml śmietanki 30%
  • dwie garści płatków migdałowych

Zaczynamy od przyszykowania spodu. Ciastka mielimy w blenderze na piasek. Czekoladę roztapiamy wraz z masłem i przelewamy do ciastek. Dokładnie mieszamy aby wszystkie ciastka się oblepiły. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej masę ciasteczkową pokrywając dokładnie dno. Dobrze jest masę porządnie ubić, przyciskając ją np. dnem szklanki. Foremkę wstawiamy na 30 min do lodówki

Składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej. Co oznacza że powinniśmy je wyjąć z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrami. W misce docelowej ucieramy masło lub po prostu miksujemy. Dodajemy ser i żółtka. całość krótko miksujemy. Następnie dodajemy resztę składników czyli mąkę i migdały. Znów krótko miksujemy. A na końcu dodajemy ubite białka, które delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przelewamy na nasz ciasteczkowy spód i pieczemy około 70 minut w 175 stopniach.

Sernik studzimy w bardzo delikatnie uchylonym piekarniku. Gdy jest już zimny szykujemy polewę. Podgrzewamy odrobinę śmietankę i wrzucamy do niej czekoladę. Mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Wówczas przelewamy ją na ciasto i dekorujemy płatkami migdałowymi.

sernik migdałowy
Sernik migdałowy
sernik
Sernik najsmaczniejszy
sernik migdałowy
Sernik z dodatkiem migdałów

Smacznego!!!

Justyna

PS. Źródło przepisu ciasta.net

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Konesso
    23 kwietnia 2020 at 14:47

    Sernik nigdy się nie znudzi, można go wykonać na 1000 różnych sposobów 🙂

    • Reply
      Justyna
      27 kwietnia 2020 at 12:50

      Oj tak to prawda 🙂

    Leave a Reply

    2 × pięć =