Ciasto czekoladowo pomarańczowe: nazwa jakaś taka zwykła, z wyglądu też nic specjalnego. Takie przeciętne ciasto, pomyśli każdy kto go jeszcze nie spróbował. Ale dodatek dżemu pomarańczowego i to jeszcze wraz ze skórką pomarańczy wykonuje tu całą smakową robotę. Ciasto jest pyszne ale też bardzo słodkie (szukajcie dżemów z jak najmniejszą ilością cukru). Połączenie gorzkiej czekolady z pomarańczą jest świetne, chociaż doskonale mogłabym sobie wyobrazić również czekoladę z maliną (trzeba będzie spróbować). Co również wyróżnia to ciasto? Doskonale wpasowało się w moją kategorię, czyli ciasta szybkie i łatwe. Jak by się tak dobrze uprzeć to pewnie można byłoby je wykonać nawet bez miksera. Oprócz tego, że musimy rozpuścić czekoladę wraz z masłem to resztę składników wystarczy po prostu dokładnie wymieszać i gotowe 🙂 Moje ciasto wyszło trochę zakalcowe w środku, ponieważ dodałam dżem trochę „na oko” i prawdopodobnie było go za dużo, ale nam to nie przeszkadzało, ponieważ ciasto konsystencją przypominało brownie, które bardzo oboje z mężem lubimy.

Składniki na tortownicę o średnicy 20cm:

– 125 g masła

– 100 g gorzkiej czekolady (użyłam 70% kakao)

– 300 g dżemu pomarańczowego, najlepiej wraz ze skórką z pomarańczy ( i najlepiej z jak najmniejszą ilością cukru)

–  150 cukru (dałam 100 g, a najlepiej byłoby ograniczyć do 50 g)

– 2 jajka (roztrzepane widelcem)

– szczypta soli

– 150 g mąki pszennej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– czubata łyżka kakao (można pominąć)

Masło i czekoladę wrzucamy do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż składniki dokładnie się rozpuszczą i połączą. Masę czekoladową przelewamy do miski. Do masy dodajemy dżem, cukier i jajka. Krótko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, kakao, sól oraz proszek do pieczenia. Jeszcze raz wszystko miksujemy żeby składniki się połączyły. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy 45-50 min (do tzw suchego patyczka, czyli po wyjęciu patyczka lub wykałaczki ze środka ciasta, nie powinno być na nim widocznego surowego ciasta). Autorka napisała, że ciacho można jeść jeszcze na ciepło 🙂 potwierdzam było pyszne w obydwu wersjach 🙂 Ja dodatkowo rozpuściłam w mikrofali 2 kostki białej czekolady do ozdoby ciasta, ale możecie do tego celu użyć np. kandyzowanej pomarańczy lub skórki pomarańczowej.

Z podanej foremki wykroiłam 8 dużych porcji. Jedna to 410 kcal. Ale myślę, że dałoby radę wykroić 10 porcji (wówczas jedna to 330 kcal)

Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe
Ciasto z czekoladą i dżemem pomarańczowym
Ciasto z czekoladą i dżemem pomarańczowym
Ciasto dla wielbicieli czekolady i nie tylko :-)
Ciasto dla wielbicieli czekolady i nie tylko 🙂
Proste i szybkie ciasto czekoladowe
Proste i szybkie ciasto czekoladowe
Ciasto według przepisu Nigelli Lowson
Ciasto według przepisu Nigelli Lawson

Smacznego!!!

Źródło przepisu: książka „Jak być domową boginią. Wypieki i przysmaki kojące duszę” Nigella Lawson

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz